12 съвета за търсене на изгубеното

Първият съвет е за тези, които не могат да се избавят от мисли като „Изгубих си портфейла”

wallet with money drop on the street, lost money concept, copy space on top

Не го търсете. Нещо е изгубено и първата ви мисъл става търсенето на изчезналото, преследването му

Това е най-разпространената грешка. Изчакайте, докато не измислите къде да го търсите.

Вторият принцип представлява квинтесенцията на цялата теория. Не предметът се е изгубил, а вие самите. Няма изчезнали вещи, има само хора, които не ги търсят добре.

От него произтича третият принцип: именно сляпата паника не ви позволява да откриете изгубеното. Преди да започнете търсенето, се убедете, че ви е комфортно, че сте спокойни и уверени в себе си, и едва след това започнете издирването на изгубената вещ.

Съвет номер четири е прост: „Вещите често се намират именно там, където би трябвало да бъдат”. Има ли място, където обикновено държите тази вещ-определен рафт, шкаф или чекмедже? Вижте първо там и огледайте добре, за да се убедите, че очите не ви „лъжат”.

Ако предметът все пак не е на мястото си, може би е станал жертва на „домашен дрейф” – т.е. те не могат сами да се върнат на мястото си и обикновено остават там, където сте ги ползвали за последен път.

И това ни отвежда до съвет номер пет: просто си спомнете кога за последно сте използвали дадения предмет.

Понякога ние не само не забелязваме изгубената вещ, а дори забравяме какво именно търсим. Затова в процеса на издирването на предмета постоянно си повтаряйте названието му – това е шестото правило.

Помнете и за правило номер седем – камуфлажния ефект. Ключовете от колата могат да се окажат именно там, където сте ги търсели, но не сте ги забелязали. Проверете дали не са покрити с нещо-с вестници например. Ако е така, обърнете се към следващото правило – зоната „Еврика“. Някои обекти, премествайки се на малко разстояние, стават невидими”. Например моливът се изтъркулва зад компютъра, инструментът пада зад бюрото.

Обектите не се отдалечават на повече от 42 см от първоначалното си местоположение. Кръга с радиус 42 см е зоната „Еврика“, защото там е най-вероятно да откриете изгубеното”.

Останалите четири принципа отново са основани на здравия смисъл: спомнете си къде именно сте се намирали, когато сте изгубили предмета.

Не проверявайте едно и също място, ако сте го направили старателно. След това минете по собствените си следи.

И така, вече сте изчерпили всички методики на находкознанието и е останало само едно правило, което е: не сте били вие. С други думи, някой друг е взел чадъра ви, изял е поничката ви или е взел ключовете от колата ви. И ето го 13-ия принцип; значи това е съдба. Примирете се със загубата. Може би изгубеното ще ви се върне.

Всеки човек средно губи два месеца от живота си в търсене на дистанционното управление на телевизора или ключовете от дома си, които са останали в ключалката от външната страна на вратата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Лесни и разнообразни рецепти за десерти с моркови

Въпросите, които си задавате вечер, определят дълготрайността на връзката