12 начина как да спрете хълцането

Всеки човек поне веднъж през живота си се е сблъсквал с досадното хълцане- понякога трае минути, а друг път може да продължи часове

хълцанеЕкспертите твърдят, че хълцането е най-честата реакция при обичайно нарушение на храносмилателната система и е по-скоро неудобство, отколкото реален проблем.


Много често се питаме на какво се дължи появата на хълцането- приема на студена напитка или много лютивата храна.
Хълцането представлява неволево съкращаване на диафрагмата, заедно със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, което причинява специфичния звук.


Причината за появата на хълцането е дразнене на нерва, който инервира диафрагмата- механични, температурни или химични фактори


Домашните рецепти за премахване на хълцането действат на 2 принципа. Първият е да отвлечете вниманието на блуждаещия нерв с някакво друго усещане. В този момент, той започва да дава сигнали на мозъка, че се е появила по-важна ситуация и че хълцането трябва да бъде отложено. Вторият принцип е свързан с манипулиране на дишането и натрупване на въглероден диоксид в кръвта. Тогава мозъкът се занимава с решаването на този проблем, който счита за по-важен от хълцането.

Събрали сме 12 начина как да се отървете от хълцането:


Претоварването на вкусовите рецептори със сладко може да помогне при хълцане1. Подсладете хълцането
Вземете една чаена лъжичка захар и се опитайте да я излеете възможно най-близо до корена на езика- това е мястото, където е концентрирана зоната за възприемане на усещанията за сладък вкус.

2.“Не мога да чуя никого“
Някои лекари препоръчват поставяне на пръсти в ушите, за да се спре хълцането. Клоновете на блуждаещия нерв достигат и слуховата система и когато се стимулират нервните окончания, ще се разсее и самия нерв. Но бъдете внимателни: не увреждайте тъпанчетата!

3.Уплашете се!
Неочаквано стресът ще накара вагусният нерв да забрави за хълцането.4.Пийте вода!
Гълтането прекъсва цикличния характер на хълцането. Със същия ефект можете просто да изплакнете гърлото с вода.

5.Отпуснете езика
Отпускането на езика също може да ви спаси от хълцането.

6.Задръжте дъха си
Запушете ноздрите на носа си и затворете устата, все едно ще скочите във водата. Задръжте дъха си колкото се може по-дълго или докато можете. Това гарантира спирането на хълцането.7.Пакетирай хълцането си
Старият метод за дишане през хартиена торба работи така, все едно да задържите въздуха си: и двата метода увеличават въглеродния диоксид в кръвта, а мозъкът, забравяйки за хълцането , започва да се занимава с този проблем.

8.Вземете антиацид
Можете да се справите с хълцането като вземете антиациди, съдържащи магнезий, защото този минерал намалява дразненето и успокоява нервите. Една или две таблетки ще помогнат.

9.Яжте по-бавно
Когато поглъщате почти несдъвкана храна, е голям шансът да се появи хълцане. Факт е, че заедно с храната влиза въздух в хранопровода и това започва да дразни блуждаещия нерв. Дъвчете внимателно и приемайте храната на малки хапки.10. Не преяждайте
Някои експерти смятат, че хълцането представлява сигнал от стомаха, че е пълен и не може да поеме повече.

11. Избягвайте пикантните храни!

Някои подправки дразнят лигавицата на стомаха и хранопровода. Те също могат да причинят освобождаване на стомашния сок в хранопровода и това да доведе до хълцане.

12.Не прекалявайте с алкохола!
Алкохолните напитки също могат да предизвикат дразнене на стомаха и хранопровода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

апетит

Как да ограничим апетита си?

Кое полукълбо на мозъка доминира при теб? Розова или сива е маратонката?