12 мита за живота през Средновековието

През Средновековието животът не е бил лесен и това е факт. Страховити истории разказват за нивото на медицината от онова време

Но трябва ли да вярваме на всичко? Оказва се, че много неща са само мит…

РЕЛИГИЯТА ЗАБАВЯ ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС

Мнозина смятат, че строгите религиозни убеждения заедно с болестите не позволяват на научната мисъл и на прогреса да се развиват. Затова тази епоха е наречена Тъмните векове.

Всъщност благодарение на средновековната църква в учебните програми са включени математиката и други науки. Рожба на Средновековието са книгопечатането, водните и вятърните мелници, очилата, магнитният компас. И в много от тях роля играе църквата.

НЕ Е ИМАЛО СТОМАТОЛОГИЧНА ПОМОЩ

Стоматологията и днес се смята за форма на мъчение, така че може би мястото й е именно в Средновековието. Но забравяме, че нашите предци са имали ограничен достъп до захарта и зъбите им са били много по-здрави. Оказва се, че и тогава зъбите са вадени с помощта на професионални инструменти.

В началото на 1400 г. италианският професор Джовани де Арколи пише трактат за стоматологичната помощ. В него обяснява как да се запази загниващ зъб, като се запълни със злато.

ПОЯСЪТ НА ВЕРНОСТТА

Всеизвестен е митът за воините, които преди дълъг поход оставят жените си в метални окови, наподобяващи долно бельо, за да не се съмняват във верността им. Всъщност изображението на пояса на верността се появява през 1405 г. като шега. Авторът на картинката има предвид древноримска сватбена традиция да се поставя на талията на булката колан в знак на целомъдрие.

ВЯРВА СЕ, ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА

Обичайното заблуждение е, че едва през Просвещението възгледите на хората по този въпрос се променят. Всъщност това става ясно още през VI в.пр.н.е. А за разпространението на съвременния мит е виновен писателят Вашингтон Ъруинг, който в „История на живота и пътешествията на Христофор Колумб”заявява, че хората от доколумбовата епоха смятат Земята за плоска.

ПРАВОТО НА ПЪРВА НОЩ

Правото на първа нощ е право на влиятелен човек или представител на властта да лиши от девственост жената на своя васал. Често се среща като сюжет във филми и книги за Средновековието. Всъщност няма никакви доказателства за подобна традиция. За първи път митът се появява в шумерските оказания за Гилгамеш.

ЖЕНИТЕ СА БИЛИ ДОМАКИНИ И СА ОТГЛЕЖДАЛИ ДЕЦАТА

В действителност през Средните векове жените извършват и мъжка работа и са пълноценни членове на обществото, управляват семейни магазини, таверни и гостилници. Достигат дори до властови позиции: жени са кралици и управляват манастири.

Когато след чумата населението на Лондон намалява два пъти, предприемачеството, в това число и пивоварството, се поемат от вдовиците.

ХОРАТА СА ЖИВЕЛИ ДО 30 ГОДИНИ

Има разлика обаче между продължителност на живота и очаквана продължителност на живота. Първото е животът на конкретен човек, а второто – усреднен статистически показател. Именно той е равен на 30 години заради високата детска смъртност.

Да си представим семейство с четири деца. Първото дете умира скоро след раждането, второто доживява до 70 години, а родителите умират на 35 и на 60. Така средната очаквана продължителност на живота на това семейство е 41 години. Но това не означава, че след 40 всички поголовно умират.

НИСКА ХИГИЕНА

Фактите говорят обратното. Възможно е този мит да е възникнал, тъй като хората рядко са взимали вана. До XIX в. е доста сложно да се нагрее голямо количество вода наведнъж. Римляните решават този проблем с обществените бани.

ЗАРАДИ МРЪСНАТА ВОДА СЕ ПИЕ ВИНО И БИРА

Всъщност по-големите градове възникват около големи източници на прясна вода. Така че с водата всичко е наред. Бирата тогава е много по-слаба от съвременното питие и се пие главно за утоляване на жаждата.

СРЕДНОВЕКОВНАТА МЕДИЦИНА Е БЕЗУМИЕ

Смята се, че лекарите от онова време са напълно неадекватни и са можели да пробият черепа на човек, за да го избавят от зъл дух. Всъщност медицинските знания са напълно, разумни. Дори и днес се използват някои модифицирани средновековни практики – например, за лечение на изгаряния или унищожаване на вируси. Именно през Средновековието са се досетили да изследват физиологичните течности за поставяне на диагноза.

ХОРАТА СА ИЗМЪЧВАНИ С „ЖЕЛЯЗНАТА ДЕВА“

За .Девата“ за първи път се пише през XVIII в., базирайки се на екзекуция от 1515 г. Макар че повечето разкази за средновековни изтезания са датирани към по-късен период, а реални свидетелства практически липсват.

ПАПЕСА ЙОАНА

Според легендата папата жена заема Светия престол 2 години – от 855 до 858 г. В действителност Лео IV е на престола от 847 до 855 г., а Бенедикт III – от 855 до 888 г. Интервалът между тях е само няколко седмици.

Смята се, че папата жена е преоблечена в мъж и никой не подозира нищо, докато главата на католическата църква не ражда дете пред изумените погледи на присъстващите. Първото споменаване за папеса Йоана се появява 200 години след предполагаемото й съществуване. Ако е истина, защо никой не го е написал по-рано?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тайната на суперсетивата

Алкохолът и наркотиците са пречка за реинкарнацията