16

фев.

10 съвета за щастие, препоръчани от будистката философия

Не е необходимо веднага да тичате в аптеката за антидепресанти или да се записвате на прием при психолог

Можете да се обърнете към препоръките на Буда, който, както е известно, е предвидил всички истини във Ведите, написани преди пет хилядолетия. Защо да изобретявате велосипеда, щом можете да се възползвате от действени методи, актуални и днес…

ЗАПОЧНЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ

Не чакайте крайния сигнал, за да направите нещо истински важно. Надникнете у себе си, отделете си време и разберете кое за вас действително е важно, а кое можете да забравите. Осъзнайте желанията си и определете какво наистина искате. Убедете се, че то не е само данък на модата или стереотипи, натрапени от обществото.

БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ

Не забравяйте да благодарите на хората за оказаната услуга или помощ. Бъдете вежливи. Не е трудно да кажете „благодаря“, но по този начин ще направите щастлив друг човек и може би той ще стане по-добър и внимателен към други хора.

РАДВАЙТЕ СЕ НА ВСЕКИ ДЕН

Искрено се радвайте на всеки ден и благодарете на съдбата за това, че ви дава толкова приятни и позитивни моменти. Защото да сте здрави, да се наслаждавате на слънчевото време и да знаете, че с близките ви всичко е наред, е вече щастие.

РАЗДЕЛЯЙТЕ СЕ ЛЕСНО С ХОРАТА

Будистите смятат, че хората идват в живота ни неслучайно. Всеки за нас се явява учител и щом изпълни мисията си, той просто изчезва от полезрението. Не тъжете и не изпадайте в паника, а бъдете благодарни на всеки, който ви даде нещо в живота – дори и негатив. Защото това ви прави по-силни и по-мъдри.

НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ В СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Вярвайте в себе си и в силите си. И ако всички около вас твърдят, че нищо не ви се получава, просто не ги слушайте и правете това, което смятате за нужно. Защото така е много по-добре, отколкото да съжалявате после за пропуснатите възможности.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА СЪЛЗИТЕ И ТЪГАТА

Не се разстройвате за това, че началникът ви не оценява старанията ви и ви е упрекнал в невнимание, а любимият ви е изоставил. Всички те не заслужават сълзите ви. Защото само онези, които изпитват недоволство от живота и преживяват вътрешна неувереност, могат да постъпват лошо. Бъдете над тези неща и им докажете, че въпреки това сте щастливи.

ПО-ЧЕСТО ИЗЛИЗАЙТЕ СРЕД ПРИРОДАТА

Според психолозите природата е най-добрият антидепресант. Затова колкото може по-често си организирайте разходки в гората, край езерото или просто в парка. Ще се учудите колко ще ви олекне.

ПРИЕМАЙТЕ ВСЯКА СИТУАЦИЯ КАТО ДАДЕНОСТ

Психолозите са убедени, че много наши заболявания са причинени от това, че не приемаме дадена ситуация или не се примиряваме с нещо. Осъзнайте проблема, обичайте себе си и се приемайте С всички достойнства и недостатъци, не правете зло на другите. И ще бъдете щастливи. Неслучайно мъдреците казват, ако не можеш да повлияеш на самата ситуация, то трябва просто да промениш отношението си към нея.

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ГРЕШИТЕ

Всички грешат, затова не трябва да се опасявате от пропуските си. При това експертите обръщат внимание, че човек се учи от грешките си и именно благодарение на това правим нови открития или постигаме нови цели. Грешките ни карат да се изправяме и да вървим напред.

НЕ КРИТИКУВАЙТЕ ДРУГИТЕ

Преди да упрекнете някого, спомнете си как се държите самите вие в дадена ситуация. Психолозите уверяват, че поведението на другите напълно отразява това как ние самите се държим с тях. Затова не очаквайте уважение и благодарност, ако самите вие не постъпвате по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts