съжителство

14

юни

10 съвета за успешно съжителство

Вземането на решение да живеете заедно като двойка е вълнуващо, но носи със себе си и няколко предизвикателства. Финансите, управлението на времето и домакинските задължения са важни, които трябва да имате предвид

Идеята да живеете с партньора си може да ви развълнува и изпълни с очаквания. Влюбването, желанието да изградите бъдеще заедно, поемането на друго ниво на ангажираност и притежаването на собствен дом са някои от причините, поради които може да обмисляте да предприемете тази стъпка.

Това обаче не означава, че самото решение е свързано само с романтика и щастие за вас и вашия партньор. Въпреки че има много любов, това е етап, който носи големи промени в рутината, финансите и много други области. Тревожността, стресът и дискомфортът също понякога са част от това.

Отправната точка е да разберете, че не всичко ще бъде перфектно. Адаптирането към живота с другия човек е процес с възходи и падения, който изисква гъвкавост, добра комуникация и установяване на ограничения и споразумения.

Имайте реалистични очаквания

Когато решите да се преместите с партньора си, сте склонни да изпитате влакче от емоции, които може да е трудно да видите отвъд. Еуфорията и безпокойството могат да генерират очаквания, които не винаги отговарят на реалността.

Затова на първо място се уверете, че имате достатъчно време да обмислите решението, което вземате и най-вече да изясните очакванията си. Като всеки преходен етап в живота, не всичко е розово.

Заедно с партньора ви ще трябва да „стъпите на земята“ и да оцените цялата картина. Въпреки че е трудно да се каже точно как и двамата ще се адаптирате към новия си дом, здравословно е да говорите какво очаквате и двамата в този нов етап и какви трудности може да възникнат по пътя.

Бъдете на ясно защо искате да живеете заедно

Вие и вашият партньор разбирате ли защо наистина искате да живеете заедно? Може би защото е минало много време, откакто сте прекарвали качествено време заедно, или може би защото чувствате, че сте намерили своята „сродна душа“ или дори защото чувствате, че това е просто следващата стъпка за израстването и на двамата .

Както и да е, дефинирането на тези „защо“ е от ключово значение, за да разберете дали е добър момент да предприемете стъпката или не. Понякога ентусиазмът от нова връзка, добавен към интензивността на влюбването, може да доведе до прибързани решения. Това е нормално, разбира се, но може да не е подходящият момент да започнете съвместен живот.

Говорете за чувствата си с партньора си

И вие, и вашият партньор трябва да сте отворени да споделяте всичко, което чувствате относно решението, което вземете. В началото може и двамата да се чувствате щастливи и уверени в решението. Въпреки това, след еуфорията (и с наближаването на деня) единият или двамата могат да изпитат страх, безпокойство или безпокойство.

Наличието на увереност да говорите за тези не толкова приятни емоции укрепва връзката, намалява напрежението на момента и е добра предпоставка за много неудобни разговори, които ще трябва да водите оттук нататък. Важното е да говорите честно и с уважение, като се съобразявате и с чувствата на другия.

Чувствате ли, че все още не е време да направите крачката? Комуникирайте го! Не е задължително да е причина за раздяла. Същото важно и ако вашият партньор не се чувства в безопасност. Изяснете причините си, слушайте и търсете решения като екип.

Разберете се относно финансите

Финансовите въпроси са много важни, когато решите да живеете с партньора си. Определянето на няколко въпроса, свързани с парите, може да избегне проблеми, след като живеете заедно. Ако не знаете, финансовият конфликт е една от основните причини за развод.

Така че, ако искате спокойствие в тази област, най-добре е да сключите ясни споразумения. Как ще организирате финансите си? Какви финансови отговорности ще има всеки от вас? Някои избират да имат обща сметка за общите си разходи, докато други делегират задължения един на друг.

Има хора, които са добре с идеята 50/50, както и такива, които делегират големи разходи само на една страна или изчисляват разходите пропорционално на приходите на всеки партньор. Няма правилен или „най-добър“ начин; това зависи от консенсуса, който двамата постигнете.

Поговорете за домакинските задължения

Проблемът с домакинската работа е не по-малко важен, когато решите да живеете като двойка. Всъщност това може да стане причина за конфликт, ако не сте съгласни с него. Вие и вашият партньор може да имате различни мисли за това колко чиста и подредена трябва да бъде къщата.

Като съобщите това, можете да определите кога и как да извършите почистването. Може да решите да делегирате задължения един на друг на дневна или почасова база; можете да изберете да го правите заедно през почивните дни. Може дори да се съгласите да потърсите помощ от други, за да ги завършите. Така или иначе, това е нещо, което е най-добре да остане установено.

Поддържайте индивидуалността си и уважавайте тази на партньора си

Докато се срещате и в първите седмици от живота като двойка, нормално е да искате да използвате максимално свободното си време, за да го споделите с човека, когото обичате. Въпреки това най-здравословното нещо е и двамата да имате собствено пространство сами, за да се забавлявате с приятели или за хоби.

Индивидуалността е ключов аспект на успешната връзка. Да се ​​преструвате, че правите всичко заедно и да оставите настрана страстите, хобитата и приятелствата е нереалистично и в дългосрочен план влошава връзката. Освен това, това предполага развиване на поведение на емоционална привързаност, което е доста вредно.

Не приемайте другия човек за даденост

Във връзка с предишната точка, не правете грешката да приемате другия човек за даденост. В живота като двойка това е доста често срещано, тъй като ежедневното съжителство ви кара да мислите, че другият човек „винаги ще бъде там“, независимо дали полагате усилия във връзката или не.

Точно както в случая с срещите, винаги трябва да работим. Следователно, в допълнение към качествено време, вие и вашият партньор трябва да продължите да показвате любовта си чрез действия на служба, качествено време заедно, подробности, физически контакт и мили думи.

Насърчавайте здравословната интимност с партньора си

Всяка двойка преживява своята сексуалност по различни начини; обаче, на общо ниво, сексът е важен стълб за поддържане на връзката силна, особено когато вече живеете заедно. Рутините на деня и навикът да сме един с друг променят сексуалната динамика и се отразяват в намалени срещи.

Ето защо е от първостепенно значение да отделите време за интимност и да бъдете креативни, за да запазите „искрата да гори“. Като двойка е важно да имате увереността да говорите открито по тези проблеми. Изразете фантазии и желания, осмелете се да опитате нещо ново в леглото, направете го на различно място… опитайте се да не изпаднете в сексуална рутина.

Научете се да молите за прошка и да прощавате

Промените, които животът като двойка носи със себе си разногласия и не толкова приятни моменти. Колкото и добра да е комуникацията, преминаването през тези трудности е неизбежно. Тогава научаването да се извинявате и да прощавате става ключово.

Да свалите бдителността си, да признаете собствените си грешки и грешките на другите и да сте готови да се подобрите е от съществено значение, за да не се провалите в опитите си да живеете заедно.

Вземете предвид мнението на партньора си, когато вземате решения

Въпреки че индивидуалността на двойката трябва да се уважава, важно е да се има предвид, че много ежедневни решения сега трябва да се вземат заедно. Съвместният живот надхвърля споделянето на една и съща къща или едно легло; за да работят нещата, и двамата ще трябва да се споразумеят по важни въпроси.

Фактът, че трябва да постигнете общо съгласие относно предпочитания, ситуации, планове и много други, ще обогати връзката, ще укрепи доверието и ще направи и двамата по-толерантни.

Как да разберете дали сте готови да живеете с партньора си

Няма сигурен начин да се установи дали сте готови да живеете заедно като двойка. Това, за което трябва да сте наясно, е, че е необходимо много повече от любов, за да работи. Ето няколко бързи въпроса, които можете да си зададете, преди да вземете окончателно решение.

  • Има ли доверие, уважение и равенство?
  • И двамата финансово стабилни ли сте?
  • Съвместно ли е решението да живеем заедно?
  • Връзката върви ли добре?
  • Имате ли определено място за съжителство без влиянието на трети лица?
  • Съгласни ли сте бъдещите си цели и начин на живот?
  • Искате ли да живеем заедно, защото се обичате, защото ви харесва или и двете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts