5

юни

10 любопитни археологически находки, за които може би не сте чували

Понякога може да изглежда, че историците и археолозите са открили всичко, което трябва да се открие

Но всъщност колкото повече разкриват, толкова повече остава да бъде намерено. Всяко археологическо откритие отваря врати за нови открития и хвърля светлина върху стари, създавайки безкраен кръг от информация.

Някои археологически находки може да изглеждат така, сякаш не са довели до никъде, но всъщност част от най-важната информация идва от открития, които изглеждат като задънена улица, или като нещо, което не е чак толкова важно.

Реликвите, оставени от древните хора, обикновено са повредени, заровени и трудни за идентифициране, но има някои, които могат да ни накарат напълно да преосмислим мястото си в историята.

Археолозите сглобяват историята заедно с обектите и артефактите, които откриват. Дори един обикновен артефакт като каменно сечиво може да предостави достатъчно информация за това кога и как са живели хората. Понякога обаче археолозите правят интересни и зловещи открития, които ни принуждават да се изправим лице в лице със злините и недотам хуманното отношение на човечеството.

  1. Потъналият кораб-призрак от епохата на „златната треска“

На палубата му изследователи откриват забравени обувки, а в кухнята – разхвърляни съдове. Това позволява да се пресъздадат последните секунди на борда на кораба от епохата на „златната треска“, наречен AJ Goddard.

  1. Най-голямото англосаксонско съкровище

Любител иманяр от Англия открива най-голямото англосаксонско съкровище – златни украшения, скъпоценни камъни и богато украсено оръжие.

  1. Древни зъби със скъпоценни камъни

Тази находка показва майсторството на зъболекарите от древността. Коренните американци можели да вграждат в зъбите си бижута още преди 2500 години.

  1. Гробът на древния „крал на скъпоценностите“ в Перу

В гробница откриват огромен брой ценности в различни старинни стилове. Възрастта на гробовете е около 1500 години.

Изследователите се надяват, че изучаването й ще помогне да се разкрият тайните на индианската цивилизация мохе

  1. Тайнствените плочки от Джеймстаун

Археолозите продължават опитите си да разкрият предназначението на необичайните плочки, на които е рисувано преди почти 400 години. Плочките са изкопани от стар кладенец в ранноамериканско селище в щата Вирджиния, САЩ.

  1. Огромен ритуален комплекс, предвестник на Стоунхендж

Местонахождението на руините на старинния храм е определено с помощта на странни кръгове в полята, забелязани от въздуха. Археолозите откриват, на мястото множество могили, които се смятат за образци на първата британска архитектура.

  1. Самурайска подводница от времето на Втората световна война

Изследователи откриват на дъното на залива Пърл Харбър две японски подводници, потънали по време на атаката на японската авиация срещу флота на САЩ. Една от тях е превозвала аероплани, а втората е малка и развивала огромна скорост.

  1. Пиратското злато на Черната брада

Старинен меч, малки кюлчета злато и монета са открити сред остатъци от кораб в Северна Каролина, САЩ. Изследванията потвърждават, че съкровищата и корабът са били собственост на пирата Черната брада.

  1. Череп на „вампир“ в Италия

Археолози откриват . череп на жена, починала от чума. Челюстите й били принудително разтворени с помощта на камък. Това е част от средновековен обред по екзорсизъм, който е прилаган към заподозрените във вампиризъм.

  1. „Екстраординарни“ древни скелети

В няколко гробници, датирани от времето на каменната ера, са намерени комплекти златни украшения във вид на кучешки зъби и скелет на седяща жена. Археолозите попадат на гробницата по време на обширни разкопки в Централна Германия.

Източник: allthatsinteresting.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts