30

авг.

Щастливите хора не се плашат от нови познанства, нещастните ги отбягват

Социалните психолози предлагат множество теории, които да обяснят защо се държим по даден начин

Оказва се, че е установена връзка между нивото на щастие и потребността от общуване.

Изследване показва, че на подсъзнателно ниво намиращите се в състояние на щастие хора се стремят към непознати, с които да общуват. От друга страна, когато сме нещастни, с по-голяма степен на вероятност се стараем да общуваме с близки приятели, роднини и познати.

По своята природа човекът е социално животно. Той има нужда от постоянно общуване и взаимодействие, за да може да укрепи психическото си здраве и да решава редица практически задачи. Учени от Харвардския университет установили, че щастието изисква от нас малко по-различни връзки, отколкото усещането за печал и мъка.

Изводите са направени въз основа на анализа на поведението на повече от 30 000 души предимно от Франция, които са наблюдавани в продължение на един месец. На всички са поставени мобилни приложения, които изпращат автоматични текстови съобщения с въпроси за усещанията, за това какво човекът прави в дадения момент, общува ли с някого, или е сам. Благодарение на отговорите изследователите са получили картината на поведението на различните участници в изследването, както и описание на настроението им. Направени са изводи за поведението на щастливите, както и на нещастните хора.

При това авторите на проучването са взели предвид и много други фактори, включително типа личност на конкретния човек. Установено е, че когато настроението пада, повече-то хора се стремят да са по-близо и да общуват с приятели и близки роднини. За тях времето, прекарано в компанията на добре познати хора, играе ролята на своего рода утешение и социална подкрепа. Докато щастливите хора търсят по-малко очевидни ситуации за получаване на удоволствие. Към тях се отнасят и контактите с непознати хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts