29

апр.

Шоколад на дете: за или против (лекарски съвет)

Някои родители не разрешават на децата си нито хапка шоколад

Лекарите наистина препоръчват да не се дава в чист вид, но само до 2 години.

Преди това какаото заради полезните си свойства вече е включено в каши, които са предназначени за бебета още след 6 месеца.

Шоколадът съдържа от 40 до 80% процента какао, какаово масло и захар. Какаото дава на детския организъм полезни вещества като калий, магнезий, фосфор, желязо, витамини РР, В2, В9, флавоноиди. Но то съдържа и веществото теобромин, което стимулира нервната система. Наситените мазнини пък по-трудно се преработват от храносмилателната система. Затова не е добре да се яде никакъв вид шоколад до 2-годишна възраст.

След това детето може да получава едно блокче шоколад на ден – около 30 г, за предпочитане по-тъмен. Той доставя енергия, от която активното хлапе се нуждае.

Полезен е най-вече черният шоколад заради богатото съдържание на минерали и витамини в каковите зърна, но повечето деца не го харесват на вкус. Затова може да го стържете или разтопявате в десерти.

Млечният шоколад е по-любим. По малко от него също няма да навреди. Той обикновено съдържа 25 % какао, мляко, масло, захар и какаово масло. Богат е на калций.

Белият шоколад е най-калоричен, защото в него има много наситени мазнини. По-добре да не го давате на децата – той не съдържа какао с всичките негови полезни съставки. В белия има мляко, какаово масло, захар и аромати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts