16

мар.

Чаят мате предотвратява рак и инсулт

Чаят мате е използван за първи път за медицински цели от Гуарани – местно племе в Южна Америка

Наречен още и йерба мате, чаят бързо придоби популярност, заради огромните си ползи за здравето и фитнеса.

Ако решим да разберем какви са конкретните му предимства, ще научим, че мате действа като катализатор за повишаване на настроението и осигурява по-високи и по-дълги участъци от концентрация. За разлика от чая и кафето, матето е известно и с това, че подобрява графика за сън и помага на човек да получи здрав сън. Заради това напитката е предпочитана от спортисти и най-вече от футболисти, които я направиха популярна в цял свят.

Този чуден чай съдържа витамини B и C, които подобряват метаболизма и помагат за храносмилането, наред с други неща

Приготвянето му обаче е по-лесно от много други напитки.

Изсушените листа на растението Yerba mate са в полупрахообразно състояние и се поставят в традиционен съд, направен от кратуна Calabash. Кратунката, или чашата за мате, може да се направи и от друг материал. Има стъклени, глинени, дървени, сребърни и т.н. След това горещата вода се излива върху листата, поставени в нея, и обикновено се отпива със сламка, наречена „Бомбила“ (бонбиа), която се използва като филтър, така че човек да може да се наслади на вкуса на накиснатите листа.

Вкусът на матето се описва като смесица между чай и кафе

Някои твърдят, че това е придобит вкус, но след като веднъж го опитате, няма връщане назад.

Твърдите и ентусиазирани фенове на матето сред футболистите са Дарвин Нунес от Ливърпул, Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар-младши, които често са виждани да отпиват от напитката на път за стадионите, в самолети или в автобусите на отборите.

Но, чаят мате не е просто мода, както може би си мислят някои

Ето и 10 бързи ползи от умерената употреба на тази напитка

  1. Йерба мате е пълен с хранителни вещества.
  2. Предотвратява някои болести като диабет тип 2, артериосклероза и сърдечно-съдови заболявания. Добре се отразява и на хора с болестта на Паркинсон. Въпреки че навикът да се пие мате не е достатъчен за предотвратяване на остеопороза, той има защитен ефект върху костите и помага за поддържане на костната плътност.
  3. Чаят мате е силен антиоксидант. Запарката от йерба мате, в традиционната си форма, е мощен антиоксидант, който превъзхожда червеното вино, зеления и черния чай, както и портокаловия сок. С високото си съдържание на полифеноли, йерба мате е в състояние да възстанови клетъчния баланс и да противодейства на вредното действие на свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене и развитието на хронични заболявания .
  4. Регулира холестерола и помага за подобряване на кръвното налягане
  5. Подобрява храносмилането, като стимулира движението на червата, както и потока на жлъчката и храносмилателните сокове
  6. Йерба мате има естествен енергизиращ ефект.
  7. Добър е за детоксикация на тялото. Има диуретичен и леко слабителен ефект, тъй като намалява задържането на течности и подобрява бъбречната функция.
  8. Както вече стана ясно, чаят е идеален за хора, които спортуват.
  9. Помага да се поддържа здравословно тегло.
  10. Освен това е и е антидепресант. Матето има положителен ефект върху психическото и емоционалното здраве и се смята за вид естествен антидепресант. Ето защо има репутацията на „добър спътник“ по всяко време на деня. Пиенето на мате сутрин, например, гарантира мотивация и енергия за деня благодарение на съдържанието на кофеин. Въпреки това, тази енергия, осигурена от йерба мате, е нежна към ума и тялото, без неприятни странични ефекти. И тъй като чая мате се пие бавно, тази енергия се усвоява постепенно от тялото.

И най-вече – чаят може да предотврати появата на неприятни заболявания като инсулт и рак

Елвира де Меджиа от Университета в Илиноис провела изследване на чая мате в Аржентина. Оказало се, че той е способен да повиши съдържанието на липопротеини с висока плътност в кръвта на човека (това е „добрият холестерол“). А това намалява с 10% риска от развитието на сърдечносъдови заболявания. Освен това матето понижава съдържанието на липопротеините с ниска плътност – „лошия холестерол“, който, на свой ред, провокира развитието на тези болести. Освен това някои вещества в чая предотвратяват появата на онкологични заболявания.

За постигане на положителен ефект медиците съветват да се изпиват по 4 – 5 чашки чай на ден.

Източник: www.taragui.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts