27

апр.

Хрян за уморена и повехнала кожа, против петна и обриви

Хрян, и особено неговия корен, може да се конкурира успешно с жен-шена по полезните си свойства

За разкрасяващите свойства на жен-шена сигурно знаете, но редом до него има още един корен, който е не по-малко полезен. А е и по-достъпен – хрянът.

Той има антисептични свойства и обновява клетките, затова се препоръчва при проблеми с възпаления и пъпки по лицето. Освен това стимулира кръвообращението, помага за изравняване на тена при възрастови петна или лунички, избелва и подмладява.

Пантотеновата киселина в корена на хряна има стягащо действие и връща еластичността на кожата. Калият хидратира в дълбочина, спасява от сухота и лющене, характерни за зимата и началото на пролетта. Горчиченото маслото в съчетание с голямото съдържание на витамин С има подмладяващи и противовъзпалителни свойства. Заради това маските с хрян се препоръчват при чувствителна кожа, склонна към обриви.

За домашната козметика използвайте само пресен корен. Сушеният хрян е изгубил голяма част от полезните си съставки. Същото става и при продължително съхранение в хладилника. Преди да го настържете, обелете възможно най-тънко кората.

Козметиката с хрян се прилага само по веднъж в седмицата, защото е със силно действие

Затова и никога не мажете нежната зона около очите. Ако кожата ви е суха, не използвайте чист хрян, а му добавяйте омекотяващи съставки (най-вече масла).

С подмладяващо и подхранващо действие е маската от равни количества жълтък, сметана със средна масленост и настърган хрян. Нанесете на лицето за 20 минути и измийте с топла вода.

При уморена кожа помага смес от 2 с.л. настърган хрян и 2 с.л. кисело мляко. Добавете картофено брашно до получаване на гъста каша. Нанесете на лицето, шията и деколтето, поставете отгоре марля. След 15 минути измийте с топло мляко.

Пигментни петна ще заличите с маска от 1 ч.л. настърган хрян, 1 с.л. овесени трици и 2 с.л. сметана. Дръжте я на лицето 15-20 минути. Измийте с топла вода. Добре е да правите процедурата преди сън.

За да подмладите повехнала кожа, разбъркайте 1 с.л. сок от хрян с 1 с.л. сметана със средна масленост. Нанесете тънък слой на лицето. След 5 минути измийте обилно със студена вода.

За подхранване на всякакъв тип кожа направете на каша по 1 с.л. настърган хрян, сметана и овесени ядки. За мазна добавете 1 белтък, а за суха – жълтък. Нанесете на лицето за 10-15 минути. Свалете маската с тампон, напоен с топла вода. След това наплискайте лицето със студена.

При много суха и лющеща се кожа смесете 1/2 ч.л. настърган хрян с 2 с.л. домашна майонеза. След 15 минути измийте с топла вода.

Изглажда бръчките маска от 1 ч.л. настърган хрян и 1 ч.л. зехтин. Нанесете на почистено лице. Не дръжте повече от 10 минути и измийте с топла вода.

Тоник за освежаване на кожата ще си направите, като залеете 100 г наситнен хрян с половин литър ябълков оцет. Дръжте на тъмно и прохладно място в плътно затворен съд две седмици. Прецедете. Преди употреба смесвайте 2 с.л. от настойката с чаша студена вода. Няколко пъти на ден обтривайте лицето с тоника.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts