3

дек.

Хипохондрия по време на пубертет

Ако тийнейджърът отиде за термометъра и настоява да вървите да направите тест за ковид, или наистина не се чувства добре, или развива хипохондрия

Хипохондрия е медицинският термин за натрапчивия страх, търсенето на симптоми за болест и самопоставянето на диагноза при първия признак. Хипохондрия не се среща често при тийнейджърите – те по-скоро за мислят за безсмъртни. Но сега в пандемията, непрекъснатото говорене за зараза с коронавируса и по-малкото забавления тревожността се повишава.

Не е изключен и друг вариант – детето ви да си знае какви ги е вършило, нарушавайки всякакви противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция.

Ако няма защо, не бързайте и вие да му поставяте диагноза. Той все пак киха. Макар че това не е най-разпространеният симптом за ковид, нормално е да изпитва отговорност и за себе си, и за всички останали вкъщи. Всеки нормален човек по принцип се плаши, че може да се разболее, особено при масова зараза.

Внимателно го наблюдавайте

Ако след няколко дни му изтръпне ръката и реши, че това е признак за смъртоносно заболяване, тогава се замислете какво да правите.

Хипохондрията е психо-соматично разстройство. Хората, страдащи от него, неведнъж си самовнушават и приписват здравословни неразположения, които всъщност нямат клинична изява. Вторачват се в тялото си и откриват някакви нередности в него – обикновена
пъпка например „пообогатяват“ и преувеличават до рак. Те не се преструват и не симулират, а наистина усещат своите оплаквания. Толкова силно понякога, че не могат да изпълняват нормалните си дейности.

Хипохондриците виждат признаци на тежки заболявалия в банално главоболие, присвиване в стомаха, пробождане в сърцето

Четат специализирана литература и усещат, че имат симптомите на всички болести, или си намират болест според симптомите, които смятат, че изпитват. Някои често ходят на доктор и се подлагат на изследвания, за да получат медицинско потвърждение, че са здрави. Други не стъпват в лекарския кабинет, защото се боят да не им открият неизлечима болест.

Учени твърдят, че съществува наследствена предразположеност към развитие на това психосоматично разстройство. Тогава в повечето случаи то се появява тъкмо в младежка възраст. Сочи се периодът между 9 и 14 години. Някои специалисти го свързват със страховете от порастването и с действителните хормонални промени в организма през пубертета. Понякога може да е отключено от действителни заболявания или смърт на хора в рода, в приятелския кръг или сред съучениците.

Заболяването хипохондрия често се придружава от повишена тревожност и депресивни настроения. Някои черти на характера се смятат за особено предразполагащи към хипохондрия – остра самокритичност, нарцисизъм, невротичност и затвореност. В по-зрелите години състоянието може да се отключи от стресова ситуация.

Хипохондрията трудно се поддава на лечение

Въпреки натрапчивите си мисли за болест пациентите в много случаи отказват да приемат лекарства. Защото се страхуват, че ще им навредят.

За най-успешен подход в лечението се смята психотерапията. Тя може да помогне за сгщавяне с тревожността и за преодоляване на натрапчивите страхове.

За превенция на хипохондрията трудно може да се говори. Засега не е открит метод, който да предотврати появата на необоснования страх от болести. Според някои специалисти е много важно близките на пациента да проявяват разбиране към състоянието му. Така могат да намалят задълбочаването на психосоматичното разстройство и да помогнат при лечението му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts