2

юли

Фантастиката, която все още не е реалност

Много технологии от научната фантастика вече са реалност, като мобилните телефони и суперкомпютрите. Лазерните мечове обаче все още са мечта

Доколко сме близо до превръщането на футуристичните технологии в реалност?

Индивидуален джет пакет

Откакто Германия се опита да използва индивидуалния реактивен пакет за преодоляване на минни полета по време на Втората световна война, приложението му се ограничава до класическите английски шпионски филми и астронавтите. Може би именно това устройство ще е първото, което ще отпадне от списъка с неосъществените фантазии. Компанията Martin Aircraft от Нова Зеландия вече е подписала многомилионна сделка, отваряща пътя
към търговското им приложение.

Виртуална реалност

Разбира се, в известна степен тя вече е факт. Но вече говорим за ниво „Матрицата“ -т.е. пряко постъпване на информацията в човешкия мозък. Като се имат предвид обаче успехите в тази сфера напоследък, явно не ни остава да чакаме дълго.

Храна на таблетки

Колкото и да е примамливо да получаваме всички необходими хранителни вещества мигновено и без дъвкане, най-вероятно тази фантазия ще поостане в списъка още известно време. Човешкият организъм има нужда средно от 2000 калории на ден. Но дори и да ги превърнем в свръхкалорийни таблетки, ще трябва да гълтаме по около 300 грама от тази „ярма“, преди да си легнем да спим.

Все пак надеждата остава, тъй като според учените всеки момент ще бъде изобретена дъвка, симулираща тристепенно меню.

Киборги

В зависимост от това как се определя това понятие, киборгите могат да бъдат или да не бъдат признати за реалност. И днес има много хора, които са изгубили част от тялото си и са я заменили с механизирани версии. Що се отнася до робокопите, охраняващи улиците от престъпниците, ще трябва да поизчакаме.

Силово поле

Смисълът на бронираността е в това, че материалът е защитен от разрушения, фантастиката отдавна препоръчва всичко ценно просто да е заобиколено от силово поле. Но подобна технология вече се използва във военната сфера.

Някои танкове са защитени от система за откриване на приближаващи се снаряди. Те изпускат електрически заряд, обвиващ машината, който отклонява траекторията на ракетата.

Подводни градове

Откакто Платон преди две и половина хилядолетия споменава за Атлантида, човечеството с нетърпение очаква откриването или създаването на гигантски подводни империи. За съжаление, мечтите ни за подводно царство нееднократно са разбивани на пух и прах.

Налягането на водните пластове в океана е прекалено голямо за всичко с изключение на специално конструираните подводни апарати. Но като утешение, по целия свят вече е пълно с подводни курорти.

Летящи автомобили

Никой няма да се огорчи сериозно заради това, че не сме овладели такива технологии като пътуването във времето или телепортацията. Но липсата на летящи автомобили е действително голямо разочарование. При това не може да се каже, че не се разработват такива технологии. Ако се замислим, самолет плюс автомобил си е истински летящ автомобил. Така че остава да предположим, че всъщност властите на този етап скриват тази технология. Може би просто ни нямат доверие…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts