4

ян.

Учените доказаха: кърмените бебета са по-здрави!

Но и откриха нещо революционно ново – че организмът на майката по някакъв начин самонаглася кърмата в зависимост от пола на бебето


След това, при порастването непрекъснато променя състава й според нуждите му от хранителни вещества точно в момента

Момчета и момичета се хранят с различна по състав кърма от раждането си, установиха американски изследователи. Учени са решили да проверят как е при хората, след като предишно проучване открило, че някои бозайници отделят специфично мляко в зависимост от пола на малкото им. Например маймуните макак произвеждат кърма по-богата на мазнини за мъжкото отроче. За женското тя е с по-високо съдържание на калций.

Неочаквано резултатите от изследването на човешка кърма се оказали сходни. За да са сигурни брали данни за близнаци -от различен и от един и същ пол, кърмени и некърмени.

Кърмените близнаци от един и същ пол били по-високи и тежки през юношеството и младите си години в сравнение с тези от различен пол. Според учените причината е, че когато майката роди момиче и момче, организмът й не може да приспособи кърма за два пола. Понеже получават някакъв универсален състав, близнаците от различен пол се оказват по-малко пораснали и яки.

А ползата от майчиното мляко се потвърждава категорично при анализа на данните от мащабното изследване на младите американци – еднополовите близнаци, които не били кърмени, са по-ниски и тежат по-малко от тези, които са кърмени.

Изследване на учените от Института по физиология в Цюрих разкри, че човешката кърма по своя химичен състав е най-сложната сред всички млекопитаещи. Например в нея се съдържат над 200 захарни съединения – показател, много по-висок отколкото в кравето мляко.

Голяма част от захарите са предназначени не за хранене на бебето, а за развитие на неговата имунна система. По-точно на частта й, която формира стомашната микробиосреда на новороденото. Стомахът на бебето изначално е стерилен, а за растеж на микрофлората е необходимо майчино мляко. Кърмата съдържа много антитела, антипатогенни молекули и съединения, активиращи белите кръвни телца в кръвта на детето.

Швейцарските учени също са открили, че женският организъм има удивителни способности след раждането. С времето майчиното мляко се променя по състав и се настройва за потребностите на растящото бебе, като повишава нивото на необходимите му точно в този момент хранителни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts