12

авг.

Учените – все по-близо до нови знания за Слънцето

Най-точните данни за небесното тяло се получават от спътници или от космически кораби, представляващи миниатюрни обсерватории

Първите спътници са изстреляни от САЩ в началото на 60-те години. Във фРГ през 1976 г. е изстрелян „Хелиос 2”, който се приближава до звездата на 0,29 астрономическа единица (1 а.е. е равна на 150 млн. км).

През 1990 г. сондата Ulysses излиза на слънчева орбита и извършва обиколка около Слънцето осем години след старта си. Установено е, че обектът постоянно увеличава размерите си, а формата на магнитното му поле е във вид на спирала.

НАСА планира да изстреля Solar Probe Plus, който трябва да се доближи до Слънцето на разстояние 7 пъти по-малко, отколкото „Хелиус 2”, и да излезе на кръгова орбита. Апаратурата ще бъде защитена от радиацията и високите температура от екран от армирано въглеродно влакно.

Планираната скорост на Solar Probe Plus е не по-малко от 200 км/ сек. Той ще е най-бързият обект, създаден от човека в Космоса (скоростта на „Хелиос 2” е три пъти по-малка).

Астрономи твърдят, че заради повишаването на температурата на Слънцето Земята скоро ще загине. Не бива обаче да се тревожим прибързано, тъй като това ще се случи след не по-малко от 4 млрд. години. А през това време учените със сигурност ще успеят да открият някоя годна за живот планета в съседна галактика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts