2

ное.

Тънкости за отглеждане на красиво и вечно цъфтящо каланхое

Каланхоето се върна на своето заслужено място в домашната градина

Семейството наброява над двеста вида с разнообразие на листата и багрите на цветовете. Лесно е за отглеждане, но си има някои тънкости, ако искате да цъфти често и обилно.

Най-напред трябва да сте наясно с естествените му процеси. Това ще ви помогне да се грижите правилно за него. Каланхоето стриктно реагира на сезонните промени: на интензивността на светлината, честотата на поливките, на обема и състава на подхранването, на стайната температура. Тези показатели му помагат да различи смяната на сезоните и да реагира по правилния начин. В природата цъфтежът му е свързан с определено време от годината и то започва да се подготвя.

Ако цяла година държите каланхоето при еднакви условия, биологичният му ритъм се нарушава

Заради това растението не знае кога започва зимата и не залага пъпки. Основното е да му осигурите период на покой.

Същото се отнася и за други тропически растения, примерно за коледната звезда. През това време намалявате продължителността на светлата част на денонощието до 6-8 часа. Поливките се съкращават до минимум, не се тори, температурата в помещението трябва да е 16-18 градуса. Този покой трябва да продължи от 3 до 5 седмици.

Не се притеснявайте, сукулентите прекрасно понасят глад и жажда, така се подготвят за цъфтеж. Като правило той започва, когато условията се върнат в норма. Пъпки се разтварят цяла зима чак до средата на лятото.

По-опитните цветари симулират есенно захлаждане и могат да накарат каланхоето да цъфти по всяко време.

Може да сте гарантирали почивка на растението, а то пак да няма пъпки. Значи не сте се грижили правилно за него през останалото време. Огледайте храстчето. Гъсто ли е, сочни и едри ли са листата? Дали са по цялата клонка, или само на върха й?

В периода на цъфтеж и при активната вегетация каланхоето има нужда от допълнително осветление – по 12-14 часа в денонощието

Тези условия се поддържат през цялото време, с изключение на периода на покой. Недостигът на светлина води до издължаване на клонките и значително съкращава времето на цъфтеж. Но прозорец с южно изложение е опасен през лятото, листата ще прегорят.

Най-комфортната температура за това цвете е 22-28 градуса. Снижаване е позволено за кратко, но не под 10-12 градуса. Пазете цветето и от течение.

Внимавайте с поливките. Каланхоето има запаси от влага в месестите си листа и стъбла

Лошо понася преовлажняване на почвата. По-добре да пресъхне, ще се справи. Може да ви подведе почвата, ако не е качествена. Виждате я суха на повърхността, но в дълбочина е мокра. Това се случва, когато цветето не е пресаждано отдавна. За каланхоето се използва универсална торфена смес. Тя ще ви позволи да контролирате влажността.

Торенето на сукулентите не е лесно

В естествени условия те получават всичко от природата. С прехранване може да се наруши развитието им. Ще имат прекадено обилна зелена маса, а в комбинация с недостиг на светлина може съвсем да не развият цветоноси.

Първото торене се прави веднага след извеждане на растението от покой. Може да използвате препарат за коледни звезди. В края на пролетта и през лятото са достатъчни продукти за декоративни цъфтящи растения. Торете веднъж на 1-2 седмици в периода на вегетация и спрете по време на покоя.

Подрязването е задължително

Иначе ще имате пръчки с няколко листа на върха. Най-вероятно е на тях да не се образуват цветоноси. Най-добре е да вземете връхни резници от тези растения и да подновите каланхоето. Вкоренете ги направо в почвата. Периодично чупете връхчетата, за да се разклоняват.

Източник: www.gardenersworld.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts