22

май

Три добри причини да сменяте калъфката на възглавницата всеки ден

Защо искаме от камериерките в хотела да сменят спалното бельо всеки ден, но у дома го правим само веднъж седмично или дори веднъж месечно?

Сънят отнема от 6 до 8 часа всеки ден – прекарваме почти същото време на работа. Можете ли да си представите да носите една и съща риза през цялата седмица, без да я сменяте и перете? По време на сън също така се отделят пот, себум и кожни частици. Ето защо смяната на спалното бельо, а именно калъфките за възглавници, поне веднъж седмично е почти задължителна, но има и други основателни причини да го правите по-често.

Продължителното използване на един и същ комплект спално бельо, по-специално на калъфките за възглавници, води до натрупване на патогени и гъбички, които влияят негативно на човешкото здраве, казва Филип Тиерно, микробиолог от университета в Ню Йорк.

Филип Тиерно

Акне

Акнето често се причинява и от мръсната калъфка за възглавници. Ако вземете проби от тоалетната седалка и от калъфката, която е била използвана една седмица, тогава микроорганизмите по тях ще бъдат приблизително еднакви. Ще бъдете шокирани, но възглавницата ви е също толкова добра среда за размножаване на бактерии, колкото и тоалетната. На повърхността на калъфката можете да откриете кожни частици, прах, частици коса, а остатъците от вашия нощен крем служат като подхранващ „сос“ за целия този „живот“ върху вашата възглавница. Подобна смес от бактерии се полепва върху лицето всеки ден, и не е изненадващо, че се появява акне. Ситуацията се влошава, ако домашните любимци спят с вас, като в този случай на лицето ви ще има и частици животински косми.

Астма или алергии

В допълнение към бактериите в самите възглавници и на повърхността на калъфката, има и прахови акари. Те причиняват алергични реакции, и в редки случаи – астма. Чувстват се чудесно на естествени материи при температура на въздуха от 20 до 30 градуса – като цяло за тях са създадени всички условия в спалнята. Можете да се отървете от праховите акари само чрез изпиране на спалното бельо в гореща вода и обработка на тъканите с ютия. Не напразно бабите ни, например, са изварявали спалното бельо.

Безсъние

Няма нищо по-приятно от това да сложите главата си на току що изпрана, ухаеща, леко хладна и мека калъфка за възглавници след тежък ден. Миризмата на чисто бельо предизвиква асоциации с детството и носи със себе си чувство на безопасност. Мозъкът ни моментално се изключва, насърчавайки бързия и здрав сън.

Разбира се, смяната на калъфката всеки ден не винаги е удобна, въпреки че не отнема много време. Освен това, честото пране при високи температури значително намалява експлоатационния живот на калъфката.

Купете няколко калъфки за възглавници в неутрален цвят, за да можете да ги сменяте ежедневно, но ги перете, както обикновено, веднъж седмично.

Парата също е чудесна алтернатива на изпирането. Ако имате проблеми със смяната на спалното бельо, просто гладете възглавницата с гореща ютия преди лягане.

Друг страхотен зимен лайфхак: вечер, преди да легнете, отворете широко прозореца за 20-30 минути. Оставете мразовития въздух да освежи леглото. Ниските температури са също толкова разрушителни за микробите и акарите, колкото и високите температури.

Източник: www.healthline.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts