23

окт.

Пестене на електроенергия: ето как да не си докарате инфаркт от зимните сметки

Как можете да намалите натоварването на електрическата мрежа, без да навредите на себе си? Тук ще намерите практични съвети за пестене на електроенергия

съвети за пестене на електроенергия

Например, като изключите устройствата, които почти не използвате. Списъкът на най-енергоемките включва бойлер, телевизор, прахосмукачка. Дори малки уреди като микровълнова печка, кафемелачка, електрическа кана или тостер, ако стоят постоянно включени, карат електромера да се върти и да трупа левчета върху сметката.

Опитайте се да си създадете навик и да изключвате всички устройства от мрежата, ако не се ползват. Разбира се, не можете да изключите хладилника просто така, тъй като храната, която е в него ще се развали. Но е много необходимо да направите това с всички видове зарядни устройства, електрически четки за зъби, зарядни станции на съвременните роботизирани прахосмукачки и т.н.

Всички пари в портфейла

Не е тайна, че големите електрически уреди консумират лъвския дял от електроенергията . Това включва хладилници, фризери, електрически печки, перални, фурни, бойлери, климатици. Но някои от тях се използват по необходимост, така че не си струва да се оплаквате, че харчите твърде много пари.

Не забравяйте да изключите всичко, което няма да използвате в близко бъдеще. Това не само ще помогне за разтоварване на мрежата, но и ще спести пари. Например, от време на време може да ползвате метла, вместо прахосмукачка. Но такива алтернатива е въпрос на лична преценка.

Със съобразителност и с минимални усилия за създаване на добри навици може да се постигне значително пестене на електроенергия

Например понижението на температурата в стаите с 1 градус няма да се усети, а ще свали сметката с 10%.

Проветрявайте периодично, като отворите широко прозореца за кратко, вместо да го оставите малко открехнат, но за дълго.

Според статистиката около 40% от електроенергията, консумирана от домакинствата през студените месеци, отива за отопление. Ако изолирате добре апартамента или къщата си, уплътните добре прозорците и вратите, ще стане по-топло и ще спестите от ток.

За да не изпаднете в неудобна ситуация, опитайте се да обмислите предварително всички възможни варианти за решаване на проблема. Зареждайте не зареждайте предварително и „за всеки случай“ телефони, фенерчета, прахосмукачки и не ги използвайте, освен ако не е абсолютно необходимо. Не е лоша идея да си организирате и вечеря на свещи или просто да угасите осветлението и да се наслаждавате на малките огънчета докато релаксирате.

Намалете температурата на нагревателя на бойлера от 90 или 60 на 55 градуса и ще дръпнете надолу сметката. Едва ли се къпете с вряла вода. По този начин ще смъкнете надолу и сметката за водата, тъй като няма да е необходимо да разреждате допълнително. Добър вариант е и да включвате бойлера на нощна тарифа, нали обикновено се къпете сутрин, преди да тръгнете на работа. Освен това, бойлер може да включва не всеки ден, а през ден-два, тъй като водата в него остава топла за горе-долу такъв период от време.

През зимата нощната тарифа е от 22 до 6 часа, а през летния – от 23 до 7 часа. Разумно е периодично да готвите и да перете след като започне нощното отчитане на електроенергията. При готвене оползотворявайте остатъчната топлина на фурната и котлона, като ги
изключвате 10 минути преди края на предвиденото време за печене или варене.

По-ефективно е да ползвате тостер, електрическа кана и други по-малки електроуреди вместо печката, за да пестите ток

Те имат по-малка мощност и естествено консумират по-малко ток.

Изчислено е, че фурната с вентилатор е по-ефективна от обикновената, така че го ползвайте винаги когато рецептата позволява. Това ще ви спести до 40% от електроенергията, необходима за приготвянето. И тук има бонус – обдухвани с горещ въздух, ястията се изпичат по-равномерно.

Истински енергийни вампири са уж дребните консуматори

Като се натрупат, те тежат на сметката за ток. Дръжте ги вън от мрежата, докато ви потрябват. Ако ви мързи, купете разклонител с много гнезда и копче – само с един бутон изключвате много електроуреди.

Крушките, които ще светят все по-дълго през следващите месеци, е добре да са енергоспестяващи. LED крушка е 5 пъти по-икономична от крушката с нажежаема жичка при еднаква осветеност. Още по-полезно ще е да си създадете навик да гасите лампите, като не ви е нужно да светят.

Ако имате по-стари електроуреди, проверете дали можете да смените всички или някой с нови от по-висок.

Разумните инвестиции също са много важни за ефективно пестене на електроенергия

Съдомиялните машини може да използват електричество, но спестяват повече енергия, пари, вода и време, отколкото миенето на съдове на ръка. Може например да се откажете от цикъла „сушене“ на вашата съдомиялна. Вместо това отворете вратата и оставете чиниите да изсъхнат на въздух.

Източник: www.cnet.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts