21

ное.

Тест: Какви сте в професията, и какви може да станете?

Шефът ви е отредил място в него. Но и вие сте приели определена роля, която зависи не само от длъжностната характеристика, а от способностите и от характера ви


Шансовете ви за повишение в много голяма степен са свързани с това да осъзнаете мястото и ролята си в екипа, да разберете дали ви задоволяват, искате ли други и кои точно.

Във всеки колектив има типични роли, които не са възложени, а равни по ранг служители сами си ги припознават. Често пъти един човек играе няколко роли едновременно.

Координатор. Обикновено той е оторизиран от шефовете да следи за постоянното взаимодействие между членовете на екипа при изпълнението на задача или осъществяването на проект. Това е добър признак, защото може да е проверка на способностите му преди окончателното решение да бъде повишен като щатна длъжност.

Оформител. Той моделира усилията на колектива, подрежда целите, измисля тактики за постигането им. Лидер е, макар и да не е назначен за началник. Заради качествата му колегите го припознават за ръководител де факто. Това често е достатъчен сигнал, че може да бъде повишен в йерархията и де юре.

Изпълнител. Хората, които вършат конкретните дейности, обикновено са най-много в екипа. Служителят, който иска повишение, трябва да се отличи от тълпата.

Довършител. Той има талант да обобщава, да нанася финалните щрихи за блясък на проекта или да спасява екипа при зацикляне. Това също е роля, която мениджърите често оценяват като плюс за повишение.

Съотборник. По длъжностна характеристика той е изпълнител, но има качества на обединител и посредник. С лекота повдига настроението на екипа, успокоява, разрешава спорове. Нерядко не е достатъчно трудолюбив и упорит. Заради това шефовете оценяват способностите му на медиатор, но не са склонни да го повишат.

Външен министър. Той общува извън колектива, носи информация и чужди идеи. Тези специфични функции, които си е само-възложил, го приближават и до висшестоящия мениджмънт. Понеже се вре навсякъде, такъв служител може да се представи за двигател на екипа и да бъде набелязан за евентуално повишение. При по-стриктна провека обаче то няма да се случи, ако не покаже и друг конкретен принос.

Инкубатор. Той е неизчерпаем източник на нови идеи, но няма представа как да ги осъществи. Ценен е за екипа, но ако компанията няма „мозъчен център“ за иновации, шансовете на този служител в йерархията не са големи. Може обаче да получи увеличение на заплатата заради добрите идеи.

Специалист. Той е тясно специализиран в своята област, но му липсват свежи идеи. Това също не е добра основа за стъпка нагоре по кариерната стълба, но може да доведе до увеличение на заплатата, защото в крайна сметка точно от такива хора зависи крайният успех.

Ако се разпознавате в категорията „изпълнител „, веднага трябва да измислите как да влезете и в някоя от другите роли. На първо време няма значение в коя, важното е да изпъкнете с нещо.

След това най-надеждна тактика към повишение е да опитате последователно да станете “ довършител“, „оформител“ и „координатор“. А после изкачването в йерархията е само въпрос на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts