28

дек.

Студените ръце са признак на болест

Някога жените от по-горните обществени слоеве не са излизали без ръкавици, които да пазят нежните им ръце

Това може би не се е дължало само на нормите за приличие – да не се вижда гола кожа, а си е имало и друга причина. По правило ръцете на жените са по-студени от тези на мъжете.

Причината се търси в хормона естроген, който ги прави по-чувствителни на температурните промени. Не само през есента и зимата, а през всеки сезон усещането може да се засилва преди менструация заради промяната в нивото на хормоните.

При по-възрастните жени пък се дължи на по-лошото оросяване в крайниците

Още повече страдат жените, които имат и допълнителна особеност – вродена забавена циркулация на кръвта.

Някои лекарства (от групата на
бета-блокерите) също са възможен виновник за нарушената циркулация на кръвта и студени ръце.

Те понякога са причина и за изтръпване в пръстите, където са струпани най-много нервни окончания. След раздвижване усещането би трябвало да изчезне. Но ако изтръпването периодично се появява, непременно посетете лекар, който да установи причината. Най-безобидната е недостиг на витамини и минерали. Обикновено се регистрират понижени нива на натрий, калций, калий, магнезий, витамин В12.

Ако пръстите освен студени са и бледи, дори посинели, може да става дума за болест на Рейно – силно нарушаване на кръвоснабдяването в крайните части на ръцете. Консултацията с лекар е задължителна.

Вечно студените ръце и крака са признак и на анемия.

Има и други причини, поради които ръцете са постоянно студени

Хипофункция на щитовидната жлеза. При това състояние щитовидната жлеза не работи с пълна сила, което води до забавяне на метаболитните процеси. Следователно има постоянно усещане за студ.

Артериална хипотония или ниско кръвно налягане. Ако имате постоянно ниско кръвно налягане, най-вероятно вече сте запознати с този симптом поради недостатъчно кръвообращение. Ако обаче спадането на налягането е станало рязко и често, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете причината.

Диабет. Поради високото ниво на кръвната захар, нервните клетки постепенно се разрушават. Това води до изтръпване, бледи и постоянно студени крайници. Най-често от този проблем страдат краката.

Системен лупус еритематозус. Една от проявите на това автоимунно заболяване са студени ръце и крака. Кръвоносните съдове могат да бъдат атакувани от имунната система, което води до синдрома на Рейно, който беше споменат по-горе.

Пушенето. Известен факт е, че тютюнопушенето свива кръвоносните съдове, като по този начин нарушава кръвообращението. Затова заклетите пушачи често се оплакват от студени ръце и крака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts