страх от паркиране

13

дек.

Страх от паркиране: защо се случва и как да го преодолеем

Всеки 4 ти шофьор в световен мащаб изпитва проблеми при паркиране

Изпитвали ли сте безпокойство или стрес, когато трябва да паркирате на по неудобно място? Не сте само вие. Това се случва при милиони шофьори по цял свят.

Много шофьори ще се съгласят с твърдението, че паркирането е едно от най-сложните действия при шофиране. Страхът от паркиране на кола е широко разпространен проблем, който изисква разбиране.

Това е действие, което включва изключителна концентрация и прецизност, а чувството на страх само влошава ситуацията. Във всеки случай е необходимо да преминете през това напрежение, за да натрупате необходимия опит, за да можете да паркирате с търпение и прецизност.

Какво е апаркофобия или страх от паркиране?

Тесните пространства могат да бъдат причина за стрес при паркиране. Страхът от паркиране е толкова често срещан, че вече използва конкретен термин, за да се назове: апаркофобия. При това състояние се появяват симптоми на тревожност и стрес, поради множество фактори. Например недоверие, липса на опит, ниско самочувствие или страх от генериране на гнева на другите шофьори.

Според проучвания, проведени от производителя Nissan, 27% от британските шофьори се чувстват несигурни, когато паркират. Аларми за показване на близост, автоматични огледала, сензори за измерване на разстоянието и задни камери са някои от елементите, които моделите включват. Въпреки това, въпреки че могат да улеснят самия процес, никой от тях не предотвратява страха, с който трябва да се сблъскате, докато натрупате опит.

Защо се поражда страхът от паркиране

Това е страх, който е толкова често срещан, колкото и разбираем. Да се научиш да шофираш също означава да преминеш през различни усещания, които предизвикват нерви и стрес. Дали поради страх от причиняване на катастрофа, реакции на по-опитни шофьори или обикновена неопитност, шофирането изисква практика и постоянство.

Страхът се натрупва от някой възможности за натрупване на колона зад вас или страх, че някой шофьори зад вас могат да се отнесат арогантно и нетърпеливо. Много шофьори страдат от този проблем, дори и някой от по опитните.

Но много по- често срещано е при нови шофьори, които току що са взели своите свидетелства за управление. Най- често проблемът се появява във пиковите часове и на най натоварените места или улици, на които искате да паркирате.

Този страх носи отрицателен верижен ефект, тъй като води нежелание да опитате отново. Въпреки това, практикуването е единственият начин да се преодолее. В началото е важна подкрепата от семейството или някой, на когото имате доверие. Ако е възможно, тези хора трябва да помогнат на водача при първите му излизания с автомобила.

Страх от паркиране- какви са последствията?

Въпреки че това е често срещан проблем, който се решава чрез натрупване на опит, възможно е при някои шофьори да се задълбочи с времето. Освен това могат да се появят симптоми като изпотяване, изтръпване, втрисане, сърцебиене и дори затруднено дишане може да са по-сериозни.

В по тежки случай може да се наложи определена терапия. Страхът от паркиране може да генерира влошаване на концентрацията, забавяне на реакцията, слаба координация, които са предпоставки за ПТП. В тези случай е най- добре да се потърси помощ.

Съвети за справяне със проблема

Най- добрия начин за справяне с проблема е да научите класическите техники за паркиране. Опитайте се да тренирате във спокойна среда, където няма кой да ви притеснява. Ако обаче не можете да се справите сами не е срамно да потърсите помощ за справяне със проблема преди да се случило ПТП и вие да сте виновни за него.

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts