16

окт.

„Совите“ печелят по-малко от „чучулигите“

Тези, които стават рано, са по-склонни да водят здравословен начин на живот и да имат по-удобен работен график

Който става рано, Бог му дава да спи дълго… Изглежда, че поговорките вече имат научна основа и обяснение!

Учени от университета във финландския град Оулу установиха, че нощните хора, които условно се наричат сови, печелят по-малко от ранобудните.

Малкото е малко и съвсем не е критично – средно с 4% повече печелят ранобудните хора. Но, има връзка между вътрешните циркадни ритми. Това са надстройките на нашите вътрешни часовници, благодарение на които някои хора обичат да седят след полунощ и да спят дълго време, докато други, напротив, си лягат рано и лесно стават преди зазоряване. Та, връзката между това кой кога ляга и става и нивото на доходите се оказа научно доказана. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Economics and Human Biology.

Защо е така?

Първо, в почти всички компании, фабрики и офиси работният ден е предназначен за ранобудни. За „нощните сови“ е по-трудно да се надигнат от възглавницата, за да дойдат на работа в девет сутринта. Те често не спят достатъчно. Но още по-важното е, че тяхното най-активно, продуктивно и ефективно време е вечерта. Тоест те прекарват по-голямата част от работния ден не в най-добра форма. Очевидно това се отразява на производителността, постиженията, капацитета – и в крайна сметка на заплащането.

Ясно е, че не всички работят от осем до пет. Има хора с творчески професии, със свободни професии, предприемачи, които са свободни да работят, когато им е по-удобно. Но те обаче зависят и от графиците на други хора и компании.

Роля играе и друг важен момент, подчертават социолозите

В изследването са били подбрани хора, които са сравнително възрастни – родените през 1966 г. Тоест, те вече са доста над петдесетте. Съобразени били образованието, опита и стажа, здравето и навиците. Доходите били изчислени за последните седем години.

И се оказа, че нощните хора или совите имат повече лоши навици (средно, разбира се). По-често пият (логично вечер ходят по заведения) и пушат, а по-рядко ходят на фитнес или тичат. Сред тях има повече хора с наднормено тегло (как иначе, при положение, че се хранят обилно през нощта). И също така прекарват повече време с джаджите не за да работят, а просто за забавление – със социални мрежи, игри и сериали. Взето заедно, всичко това също не допринася за печеленето на повече пари, казва един от авторите на изследването Андрю Конлин.

В същото време учените призовават да не се правят обобщения и особено да не се заклеймяват „совите“

Те казват, че ако човек е роден с такъв хронотип, той е обречен на нездравословен начин на живот и лоши навици. Въобще не! Просто в обществото и в икономиката е важно да се вземат предвид характеристиките на различните хора. Важно е, също така, да се разбере как да се помогне на нощните сови да поддържат здравословни навици и в крайна сметка да бъдат по-успешни, казва професор Лийна Ала-Мурсула.

Източник: www.dailymail.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts