30

юли

Слънчевите бани – за и против

Инфрачервеното излъчване създава топлинен ефект, действа съдоразширяващо, нормализира кръвообращението, подобрява състоянието на мускулите


То стимулира работата на главния мозък и подобрява зрението. Лекува кожни заболявания, повлиява положително на настроението, нормализира ритъма на съня и бодърстването.

Учените продължават да спорят за влиянието на ултравиолета върху орагнизма. Но със сигурност е установено, че недостигът води до проблеми със здравето:

– не се усвояват добре витамините и минералите, което отслабва имунитета, на клетъчно ниво се нарушава обмяната на веществата;

– обострят се хроничните заболявания, по-често протичат с усложнения;

– човекът страда от синдрома на хроничната умора, с понижена работоспособност е.

Особено са нужни слънчевите лъчи за правилното развитие на децата. Дефицитът на ултравиолет препятства изработването на витамин D.

При цялата си полезност обаче слънчевите бани са противопоказани: при новообразувания, възпалителни процеси в остра форма, ендокринни, сърдечносъдови и гинекологични заболявания. Не следва дълго да се намират под открито слънце хора в напреднала възраст и малки деца.

Прекалените дози слънчеви лъчи могат да доведат до топлинен удар, да влошат зрението, отрицателно влияят върху състоянието на кожата, провокират алергични реакции и хормонални нарушения.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЗЕМНИТЕ ПРОЦЕСИ

Слънцето участва във фотосинтезата, води до появата на геомагнитни бури. Те, на свой ред, предизвикват необикновено по красота природно явление -полярно, или северно сияние. Благодарение на слънчевата енергия настъпват и такива природни явления, като валежи, бури и други. Само под влиянието на слънчевите лъчи е възможно съществуването на растителния свят. В частност, без слънчевата светлина фотосинтезата е невъзможна.

Растенията постоянно изчистват въздуха, поглъщайки въглеродния двуокис и отделяйки кислород. За този процес се изразходва енергия, която дават лъчите на нашата звезда.

Още през XIX век учените установяват, че светлината оказва въздействие върху окислителните процеси в клетките. Освен това усилва газовия обмен и регенерацията на тъканите. Някои специалисти смятат, че лъчите на Слънцето действат възбуждащо на организма на домашния рогат добитък, като подобряват усвояемостта на храната и ускоряват наддаването на тегло. По слънчевите ритми мигрират стадата животни, осъществява се размножаването на вирусите и бактериите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts