18

юли

Секс като лекарство: 5 причини да го правите по-често

Редовното правене на секс подобрява настроението, сърдечната функция и увеличава мозъчната сила при възрастните хора

секс

Изследователите установяват, че хората с редовна сексуална активност се представят по-добре при тестове, визуално възприемане на предмети и разстояния между тях, отколкото другите, които от време на време остават сами в спалнята. И това е далеч от границата. И така, какво влияние има интимността върху човешкото здраве?

1. Подобрява настроението

Данните сочат, че оптимистичният ефект от правенето на любов има повече общо с химията, отколкото със сексуалните умения. По време на креватните упражнения хората буквално изпиват един ендорфинов коктейл (естествен опиат за повишаване на настроението, съставен предимно от „хормони на щастието“).

Окситоцин (хормона на любовта, който се отделя по време и след секс), например прави хората по-щедри към партньорите си, а също така им помага да се отпуснат и да заспят. Нарича се още хормон на прегръдката, защото започва да се отделя около 20 минути след началото на прегръдките и целувките. В същото време жените произвеждат четири пъти повече от мъжете (последните са доминирани от тестостерон, който инхибира производството на окситоцин).

Серотонинът е друг ключов невротрансмитер, антидепресант, намалява податливостта към негативни емоции

Това е една от основните причини хората да се усмихват и да се чувстват щастливи и спокойни след секс. Изследванията на американския психолог Гордън Галъп показват, че сексуално активните жени в дългосрочни връзки са по-малко склонни към депресия, отколкото жените без редовен партньор.

2. Подобрява сърдечната функция

Изследвания от Университета Куинс в Белфаст, Северна Ирландия установиха, че сексът три пъти седмично намалява наполовина риска от инфаркти или инсулти! Експертите казват, че предположението, че мъжете са по-изложени на риск от инфаркти по време на правене на любов, е погрешно схващане.

Професор Питър Вайсберг, медицински директор на британската фондация за сърдечни заболявания, казва, че няма доказателства, че мъжете, които правят редовен секс на 40 или 50 години, имат повишен риск от инфаркти. Кардиологът Греъм Джаксън заявява, че „сексът е просто друга форма на упражнения за сърцето ни“.

3. Повишава имунитета

Да, сексът може да повиши имунитета срещу настинки и грип, тъй като в този случай нивото на имуноглобулин А се увеличава в организма. Учените проведоха експеримент върху 11 доброволци. Проучванията показват, че тези, които са правили секс веднъж седмично, са имали малко увеличение на имуноглобулина в сравнение с другите, които са се въздържали. Но пък при хората, които са го правили два или повече пъти седмично, нивото се е увеличило с 30%.

4. Увеличава продължителността на живота

Изследванията върху връзката между секса и дълголетието показват, че тези, които прекарват по-малко от веднъж месечно в спалнята, имат двоен риск от преждевременна смърт, отколкото онези, които го правят два или повече пъти седмично.

Между другото, редовният секс сред възрастните двойки подобрява мозъчната функция, увеличава умствения им капацитет. Такива хора имат по-богат речник и визуално възприятие. Учените предполагат, че интимните ласки стимулират областите на мозъка, свързани с ученето.

5. Подобрява плодовитостта

За двойките, които се опитват да имат дете, един от най-големите митове е, че въздържането от еякулация увеличава подвижността на сперматозоидите. Гинекологът Джилиан Локууд казва: „Ако мъжът има нисък брой сперматозоиди, тогава колкото по-често прави секс, толкова по-добро е качеството на спермата му“.

Правенето на редовен секс е полезно, дори в напреднала възраст

В заключение, сексуалната активност е свързана с различни ползи за физическото и психическото здраве. Редовното правене на любов е полезно за сърдечно-съдоавата система, имунната система, намалява стреса, подобрява настроението и е полезен за цялостното здравословно състояние.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts