28

окт.

Ремонт на кухнята: актуални тенденции и съвети

Имате ново жилище и трябва да се заемете с кухнята. Или е време да ремонтирате старата

Ще са ви полезни съветите, които бяха публикувани в списание „Идеален дом“.

Започнете от пода. Предпочитаните настилки са калиброван гранитогрес или дърво.

Ако искате гранитогрес в старо жилище, не е препоръчително да се спирате на плочи с големи размери. За тях подът трябва да е идеално равен. Щом много харесате плочи, по-големи от 80/80 см, ще е необходима качествена изравняваща замазка.

Полезен трик е да изберете калиброван гранитогрес, който да бъде монтиран без фуга – много е модерен, а е по-лесен за почистване.

В магазините се предлагат все повече качествени дървени настилки, подходящи за кухня. Важно е да вземете паркет или дюшеме с фабричен финиш. В заводски условия положените лакови покрития са много по-добри. Доверете се на производител, който предлага монтаж с клик система или клипси, по този начин дървеният под ще изглежда като единна плоскост и шансът да отвори фуги е по-малък. Изберете дървесина, която не е оцветена – естествените фладери се съчетават по-
лесно с останалите мебели.

Обърнете внимание на ВиК и електрическите инсталации

Важно е водните разгъвки да се планират внимателно според позицията на мивката и съдомиялната и да бъдат осигурени ревизионни отвори за лесен достъп до тях. Задължително планирайте предостатъчно контакти.

Следващата точка е изборът на гръб и плот

Гръб се нарича пространството между долния и горния ред шкафове. Най-разпросгранено решение е да се използва ПДЧ с ламинатно покритие и за него, и за плота.

На пазара има кухненски плочки – малки по размер, наподобяващи мозайка. А напоследък водещите производители налагат интересни облицовки от метал. Най-популярни са от мед.

Вариант за облицовка на вертикалните повърхности в кухнята е ултратънкият гранитогрес. Тези плочки са здрави, устойчиви на замърсяване и с красива визия.

Мраморът или гранитът са много актуални като финиш на гранитогрес. Но естественият мрамор не е подходящ, защото поема лесно влага и мазнини. Гранитогресните плочи, имитиращи мрамор, могат да бъдат използвани и за обличане на кухненския остров, плот или други вертикални повърхности. Чудесно кореспондират с естествените нюанси на дървото.

Дървото също може да използвате и за плотовете

Вариантите са два. Единият е да подберете плот с близък цвят до подовата настилка и контрастни корпусни шкафове. Другият е дървото на плота да е обагрено в контрастен на пода цвят.

При дървени плотове лакът не е подходящ за предпазващо покритие. Повърхностите лесно могат да бъдат надраскани, а лаковите покрития се поправят трудно. По-добро решение са растителни импрегниращи масла – тиково, ленено или друго. Според спецификацията на производителя масленото покритие на дървените плотове трябва да бъде освежавано един или два пъти годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts