5

юли

Пържената храна особено уморява през лятото

На пресните картофи и тиквички сега им е сезонът, но по-добре не си ги сервирайте пържени

Особено пък на обяд, след като после ще трябва да продължите съсредоточено да работите.

По принцип диетолозите са категорични, че пържените храни не са полезни за здравето, защото продуктите поемат много мазнина. И ако през зимата, когато е студено, тя снабдява организма с енергия, през лятото води до умора. Изследванията показват, че допълнителните „екстри“ са сънливост и неспособност за концентрация. Така се получава, защото мазнините се преработват по-трудно от храносмилателната система.

Освен това пържените храни намаляват здравословния ефект от суровите зеленчуци и плодове, които вероятно ядете през този сезон. Доказано е, че пречат за усвояването на витамин С. А аскорбиновата киселина е антиоксидант и попадайки в организма, неутрализира веществата, които могат да предизвикат поява на злокачествени образувания.

Да ядете пържено извън къщи е още по-неразумно, ако не знаете дали в заведението не използват мазнината отново и отново. Многократното загряване води до образуването на канцерогенни вещества, които от олиото попиват в храната. Те могат да увредят стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, нервната система.

Мазната храна е и един от главните виновници за наднорменото тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts