първа помощ при деца

17

ян.

Първа помощ при децата: Какво е първото нещо, което трябва да направим?

 

 

Какво трябва да направим при задавяне

Ако детето не може да си поеме дъх или дори не може да се разплаче, значи се е задавило. Има няколко неща, които трябва да направите в следната ситуация:
Необходимо е да вдигнете ръчичките на детето нагоре. По този начин ще разширите обема на белите дробове и така ще улесните дишането.

задавяне
Ако първата стъпка не помогне- сложете детето по корем и го наклонете напред. След това леко го потупвайте по гръбчето (около плешките)

Какво не трябва да правите:
В никакъв случай не бъркайте с пръсти в гърлото на детето. Така може да натикате предмета или храната, която е погълнало, още по-навътре и да влошите състоянието.

Рана на главата

На първо място, уверете се, че детето не е в безсъзнание и продължава да реагира. Ако не е, трябва веднага да се обадите на линейка. След това поставете студен компрес на това място. Може да използвате и замразени зеленчуци от хладилника. По този начин ще намалите подуването. Внимателно наблюдавайте детето.
Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите нещо нередно със зениците на детето (ако не реагира на светлина). Също така, ако детето се разболее, отказва да яде, ако стане замаяно, има главоболие или се държи подозрително. Ако тези симптоми не се наблюдават, проверявайте здравето му на всеки 4 часа през първите 2 дни след нараняването. Детето може да спи, но ще трябва да го събуждате на всеки 4 часа, за да проверите състоянието му. През тези дни, спортът е забранен. Първият ден трябва да се отдаде на пълна почивка.

Рана по тялото

рана
Не слагайте в раната антисептик- нито водороден пероксид, нито алкохол. Това няма да помогне, а само ще предизвика изгаряне и още повече разстройва детето.

Ако от раната тече кръв, натиснете мястото с чиста кърпа и тя трябва да спре след 5-10 минути. Ако това не се случи, спешно трябва да се консултирате с лекар.
Ако в раната е навлезнало чуждо тяло (например парче стъкло) може да се опитите да го отстраните сами, като използвате пинсети, които преди това са били дезинфекцирани с алкохол.
Раната се измива със сапун, подсушава се и се нанася антибактериално масло.

Кръв от носа

Първото нещо:
Ако детето е болно, необичайно бледо или се поти обилно- потърсете помощ. Наклонете главата на детето напред и внимателно запушете ноздрите за 10 минути.

След това: ако кървенето не спира, задръжте ноздрите за още 10 минути. Ако и след това кръвта не спира- бързайте към лекаря.
Какво да не се прави:
Не позволявайте на детето да ляга назад, защото по този начин може да погълне кръв.
Не слагайте памук в ноздрите. Вместо това, може да използвате парченца марля, потопени преди това в капки за нос, които да стеснят съдовете.

 

Изгаряне

студен компрес
За да намалите болката, поставете студен компрес на болното място (само да не е лед)

Първо промийте изгореното място със студена вода. След това подсушете с чиста кърпа.

Завържете раната със стерилна превръзка. Ако на изгореното място се появи издутина, зачервяване или силна болка в продължение на няколко часа- трябва да потърсите медицинска помощ.

Ударен пръст

Ако пръстът изглежда деформиран, трябва да заведете детето на лекар.
Поставете студен компрес или задръжте под студена вода насиненото място- това ще намали отока. Много е важно да следите състояние на нараненото място следващите 72 часа. Ако болката се усили, пръстът е подут, зачервен и температурата се е повишила- това може да сигнализира за инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts