22

апр.

Психосоматика: когато тялото говори

Механизмите на психосоматика са много елементарни: мислим постоянно за нещо, свързано със здравето и бе да искаме, несъзнателно работим то да се случи

И в повечето случаи мислим по-интензивно за лошите неща, отколкото за хубавите.

Как да постъпите, ако внезапно, без обявяване на война и видими причини, в организма ви нещо се разболява, възпалява или спира да работи? От гледна точка на психологията трябва да се помни за няколко неща…

  1. Ако знаете причината, премахнете я

С други думи, както лекарят в анекдота препоръчва на съпругата на новобогаташ: „Алергията ще мине, когато преминат ананасите”. А дамата с учудване казва: „Странно, а нима ананасите могат да преминат?”.

Е, преди алергията ви да премине окончателно, внимавайте какво ядете.

  1. Ако не знаете причината, направете изследване

Когато казват, че всички болести са от нерви, забравят да уточнят, че част от същите тези болести са отишли вече толкова далеч, че имат напълно обективни физически причини.

При наличие на органични поражения от лекарства много по-ефективна е психотерапията. Не я пренебрегвайте! Психологическата работа над себе си никога не пречи. Но и не заменя ефективните лекарства.

Ако вече сте изпълнили точка 1 и точка 2, можете да преминете към точка 3

  1. Какво иска да ви каже този симптом от психологическа гледна точка?

Ако вашият симптом няма никаква очевидна причина и лекарите не намират в организма ви никакви изменения, значи става дума за психосоматика.

Тялото ви явно изпитва психологически дискомфорт и се опитва да ви каже нещо, което вие дълго не желаете да чуете. Симптомът почти винаги е вик на организма за помощ. Поговорете с него, помогнете му: той не ви е чужд, все пак е вашият собствен организъм.

Симптомът няма да ви се обади по телефона. Затова ще трябва вие да отидете при него, а не обратното. Това е трудна работа, да. Но в същото време е и занимателно пътешествие. Пътешествие към себе си, разговор със себе си на езика на образите. Друг подсъзнанието не познава. Ако се научите да разговаряте със симптома на неговия език, ви очакват – в буквалния смисъл на думата – приказни открития. Те
ще ви помогнат дори в . случай че са ви известни причините за симптома и органичните поражения, които го съпровождат. Ако нищо от това не ви е известно, то разговорът със собствения симптом ще придобие за вас особена актуалност.

ПОТОПЕТЕ СЕ В ПРИКАЗКАТА…

  1. Съсредоточете се върху симптома.

Усилвайте го, чувствайте го колкото може по-пълноценно. Как той се чувства у вас? Какъв цвят е? Температура? форма? Структура? Представете си го така точно, че с лекота да можете да го нарисувате.

  1. Станете този симпатичен симптом и го изобразете чрез себе си.

Движете се, сякаш сте този симптом. Звучете така, сякаш сте този симптом. Вслушвайте се в чувствата и в движение: накъде е насочена тяхната енергия? Коя е целта на това вълшебно движение?

  1. Отбележете чувствата, образите и идеите, които възникват във връзка с това движение и с тази енергия.

Позволете им да ви увлекат във фантазията за прераждането на тази енергия. Достигнете целта на своето движение, усетете енергията на това постижение и накъде е насочена тя. И почувствайте следващата му цел.

Тази фантазия може да бъде дълга колкото си иска – позволете й да се развива, докато не усетите, че последната достигната цел е окончателна.

4. Изследвайте достигнатото състояние.

За какво ви говори то? Как се чувствате в това състояние? Какво би се случило, ако внесете тези чувства в своя ежедневен живот? Може би симптомът ви напомня, че нещо не ви достига всеки ден. А може би ви предпазва от това, което е твърде много в живота ви.

  1. Формулирайте посланието на симптома.

Измислете как то би могло да се направи по-кратко, и го запишете.

  1. Задайте си въпроса какво сте открили и узнали за себе си и за своя симптом, изпълнявайки това упражнение.

Представете си по какъв начин бихте могли да внесете посланието на симптома в ежедневието си.

  1. Започнете да променяте живота си в съответствие с посланието на симптома.

И когато животът ви се промени, симптомът ще изчезне. Ако той едва-едва се е проявил, то разговаряйки с него, вие сигурно бързо ще съобразите как да промените начина си на живот така, че да удовлетворите неговото желание.

Ако отдавна живеете заедно и не можете един без друг, може би ще трябва дълго да разговаряте. Но си струва усилията.

По-доброто разбиране на собствения организъм е огромен ресурс. Затова не го пренебрегвайте…

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts