18

ное.

Психолози: Как да отговарят родителите на неудобни въпроси, зададени от деца?

Как да отговорите на някои класически детски въпроси, без да ви се налага да обяснявате много?

Ето част от детските въпросителни и съветите на психолозите.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ДЯДО КОЛЕДА (НЛО, ПРИВИДЕНИЯ И Т.Н.)?

Децата живеят в света на фантазиите и приказките, а анимациите и новогодишната атмосфера само ги затвърждават. Средно на около 8 години детето осъзнава, че Дядо Коледа е приказен персонаж, а привиденията са просто мит.

Психологът Кристен Данфилд от Университета „Конкордням доказва, че вярата на децата във вълшебството не е вредна. Обратното, тя стимулира мисленето и емоционалното развитие. В случая с Дядо Коледа не бива да се опасявате, че някой ден детето ви ще разбере, че той физически не би могъл да поздрави всички хора на света или че подаръците са поставени под елхата от родителите. Това е естествен и неизбежен процес. Не разрушавайте мита, а по-добре насочете детето си да потърси отговора само.

А ако то се замисля за съществуването на зловещи духове. привидения и НЛО, главното е да разберете защо е започнало да се страхува. Честно си отговорете на въпроса защо вие самите не втф-вате в подобни същества, а след това се опитате да успокоите и него.

ЗАЩО СЪМ ТАКЪВ/ТАКАВА (ВЪНШНО И ВЪТРЕШНО)?

„Защо носът ми е гърбав, косите мм стърчат, защо не мога да тичам като Сашо?“ Подобни въпроси ще затруднят всеки родител. Отговорът им трябва да е приблизително следният. Всеки съчетава у себе си това, което е получил по рождение. Раждаме се с определена външност благодарение на гените на мама и талпи и техните семейства, с някои черти на характера и здравословно състояние. А знанията, навиците, интересите получаваме с израстването си. Всяко дете се ражда на мястото и в семейството, кадет© много са го чакали, и всеки е уникален и няма друг като него.

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ МОМЧЕНЦАТА ОТ МОМИЧЕНЦАТА?

Към 2-годишна възраст децата осъзнават собствената си полова принадлежност. И нищо чудно, че скоро започват да задават този въпрос.

Разкажете на детето за неговото тяло, при това най-добре е на момиченцата да разказва мама, а на момченцата -тати. Може да се направи аналогия с животните, като се поясни, че практически всички живи същества се делят на „мъже“ и „жени“.

ЗАЩО СЪМ СЕ РОДИЛ/А?

На около 7 години, а понякога и по-рано, у децата започва да се формира осъзнаването на самия себе си и търсенето на смисъла на живота. Ако това съвпада с напрегната обстановка у дома или проблеми в училище, помощта на родителите в отговора на този толкова сложен философски въпрос е много важна.

ЗАЩО БАБА ХОДИ БАВНО И БОЛЕДУВА?

На 3-годишна възраст децата започват да се интересуват от въпросите за старостта и смъртта. Разкажете как всички хора растат, съзряват и остаряват. Но това се случва постепенно и старостта няма да застигне скоро малкия философ. Старостта невинаги означава болест и угасване. Много възрастни хора запазват бодрост, енергичност и яснота на ума. Затова е важно още от малко детето да се храни добре, да се калява, да спортува и да се самообразова.

Когато детето живее с възрастен човек, който е тежко болен, не оставяйте детето в неведение, защото то ще усети напрежението. Липсата на информация поражда страх и дава воля на ненужни фантазии. Психолозите препоръчват да подготвите детето за възможния фатален изход. Не слагайте табу на тази тема и не крийте чувствата си.

ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА?

Този въпрос е задължителен в огромния „анкетен лист“ на малките „защотковци“. И родителите обикновено се оказват неподготвени, паникьосват се и спешно започват да си припомнят уроците по анатомия с разните му там тичинки и близалца.

Напразно, твърдят психолозите. Невинаги, задавайки въпрос, децата разчитат да получат разгърнат отговор.

Когато детето задава „неудобен“ въпрос, това не означава, че желае да чуе всички подробности за анатомията и физиологията на мъжете и жените, както и тайните на интимния живот на родителите си. Важно е просто да узнае някакъв липсващ факт в картината на света, която си е изградило. Затова е добре да разберете кой е именно този факт, като му зададете поясняващи въпроси.

Например синът ви пита: „Мамо, а как се раждат децата?“. А вас ви интересува защо любопитства, и питате: „А защо искаш да знаеш?“. Тогава той отговаря загрижено: „Ето, ще се наложи да раждам, а не зная как“. „Няма да ти се наложи, само момичетата раждат, и то когато пораснат“, успокоявате го вие.

И синът ви въздъхва облекчено. Сега вече това не е негов проблем, а на момичетата. И никакви подробности повече не са му необходими…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts