18

окт.

Психологически методи за успокояване

Методите за психологическа саморегулация се използват, за да може човек самостоятелно да управлява психическото си състояние

Благодарение на тях можете да укрепите нервната система, да премахнете емоционалното напрежение, да облекчите умората и да активирате психофизиологичната реактивност.

Винаги, когато почувствате, че нервите ви са на ръба, опитайте следните успокояващи техники.

Съсредоточете се върху настоящия момент

Проучване на американски учени показа, че фокусираната активност ефективно намалява стреса. Това може да бъде всяка дейност: почистване на апартамента, миене на чинии, поставяне на ред на работния плот. Основното условие е максимална концентрация. Така мозъкът „превключва“ и намалява производството на хормони на стреса.

Писмо

За да не се притеснявате, психолозите съветват да изхвърлите стреса на хартия. За да направите това, трябва да напишете с химикал на хартия всичко, което ви тревожи, и след това да го изгорите или разкъсате. Това ще ви помогне да преосмислите ситуацията и бързо да се отървете от разрушителните емоции. В същото време, колкото повече е написано на хартия, толкова по-малко смущаващи мисли ще останат в главата ви.

Визуализация

Техниките за визуализация ще ви помогнат да се справите с нервите си. Ако се изнервите, трябва да се изолирате от другите, да поемете няколко пъти въздух със стомаха си, да затворите очи и мислено да си представите себе си на някое приятно място. Това може да е дом от детството, апартамент на баба и дядо, място за почивка или напълно фиктивно местоположение. Необходимо е да си представите всичко до най-малкия детайл: мебели, миризми, хора наоколо, атмосфера, температура. Постепенно ще настъпи отпускане и нервите ви ще се успокоят.

Техника за слухова релаксация

Нервен ли си? Не можеш да спиш? Опитайте звукова терапия. Установено е, че някои музикални инструменти, както и гласове, излъчват вълни, които дават на тялото усещане за благополучие. Можете дори да закупите тибетска купа, чиито вибрации ще ви помогнат да се потопите в дълбока релаксация. Релаксираща музика, записи на шум и шумолене също действат, предизвиквайки приятни усещания при податливи хора.

Профилактика: какво да вземем за укрепване на нервната система?

Превантивните мерки ще помогнат за облекчаване на нервността и повишаване на устойчивостта на стрес, за да се предотвратят нервни сривове и пренапрежение, които включват:

  • Физическа дейност;
  • Правилното хранене;
  • Спазване на графика за работа/почивка;
  • Здрав сън;
  • Способност да се отпуснете.

Ако смятате, че нервите ви не са в ред, животът ви е изпълнен със стресови ситуации, трябва да се погрижите за специална диета. Храната трябва да бъде балансирана и да включва достатъчно количество витамини и микроелементи. Можете също така да подобрите диетата си с помощта на натурални хранителни добавки, които имат релаксиращ ефект.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts