8

апр.

Психически заболявания и гениалност: има ли връзка?

Нужна ли е малко лудост, за да се създаде нещо велико? Или великите хора са такива, защото са страдали от психически заболявания?

Ърнест Хемингуей, Николай Гогол, Винсент ван Гог – много хора с колосален творчески потенциал са страдали от различни психически заболявания.

Според някои данни колкото по-високо е интелектуалното ниво на човека, толкова по-чувствителна е душевната му организация. А това повишава риска от развитие на психично разстройство.

Шизофренията се характеризира с непосредствено нарушаване на умствената дейност, т.е. поражение на мозъка, което се отразява на възприятието за действителността. Често съзнанието на болния заличава границата между реалност и фантазия.

Гениалността е висша степен на творческите и умствените проявления на личността. Надареността се среща в съотношение само 25 души на 100 000. За последните 2000 години човешкото общество е родило само около 500 гении.

За особеност на гениалността може да се смята това, че често тя се разпространява в едно направление – изкуство, наука, техника

Гениите променят света, стават първооткриватели и новатори. Но в същото време те могат да са минимално приспособени към битовия живот, което отстрани изглежда като неспособност за взаимодействие с хората. Затова често такива личности са определяни като странни, ненормални. Затова гениалността може да се характеризира като отклонение от общоприетото поведение и възглед за света.

Влияе ли шизофренията на цвета на сънищата?

Учените не са на едно мнение. Съществува предположение, че идеята за черно-белите сънища се появява с възникването и развитието на фотографията, киното и телевизията. Преди технологичния прогрес през XX век се смята, че цветни сънища могат да имат само хората от творческите професии или с психични отклонения.

Изследване на учени от Тексаския университет с група доброволци на различна възраст, част от които с шизофрения, показва, че те виждат цветни сънища и кошмари 20 пъти по-често от здравите участници в изследването. Известно е, че хората, приемащи сънотворни, сънуват много по-ярко от тези, които не прибягват до медикаментозен спомагателен ефект. Въпросът остава открит и поради това, че мнозина дори не се замислят какви сънища сънуват.

Източник: interesno.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts