15

май

При ухапване от кърлеж, антибиотикът е задължителен

Не мажете със спирт и не въртете кърлежа, като го вадите. Едва след това използвайте дезинфектант

ухапване от кърлеж

Време е вече да внимавате за кърлежи на разходка сред природата, в парка или близо до алея с трева. Ухапването е коварно – то е безболезнено и често остава незабелязано. Причината е, че слюнката на паразита съдържа протеини и ензими, които оказват обезболяващ ефект и потискат локалния възпалителен отговор – сърбеж и болка.

За разлика от повечето други кръвосмучеци насекоми кърлежите обикновено остават прикрепени към тялото, след като ухапят. Те могат да продължат да се хранят и 10 дни. Личат си по паренето и подуването на мястото, където са се прикрепили.

Самото ухапване от кърлеж е неприятно, но може да е безобидно. Инфектирането става само от заразен кърлеж

Заразата се предава за 12-24 часа. Тя може да доведе до лаймска болест, марсилска треска, кримска-конго хеморагична треска, ку-треска, кърлежов енцефалит.

При всички положения паразитът трябва да се отстрани бързо, но внимателно – с дезинфекцирана пинсета чрез постепенно издърпване, без да се върти. При въртенето има опасност кърлежът да се скъса и част от хобота му да остане в кожата.

Предварителното мазане с алкохол или мазнина е грешка, тъй като кърлежът започва да се задушава и повръща много секрет, при което се увеличава рискът от заразяване.

След изваждането на паразита мястото на ухапването се дезинфекцира. При липса на спирт или йоден разтвор като първа помощ може да се използва парфюм.

После е най-добре да идете на лекар, който ще прецени дали да сложи инжекция. Ако запазите кърлежа за изследване, ще стане ясно дали е заразен и с какво.

Лекарите съветват веднага след ухапване от кърлеж да се вземе антибиотик

Това се прави с случай, че не можете да се доберете бързо до медицинска консултация.

Дори веднага да сте извадили кърлежа, наблюдавайте един месец за зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви на инфекции като висока температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив. Кървене от венците, кръвонасядания по кожата може да са симптоми на хеморагична треска.

Най-опасна е марсилската треска – остро инфекциозно заболяване, което е животозастрашаващо. Основен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването, което се случва на петия-шестия ден. Висока температура, треска, отпадналост и болки в мускулите са останалите характерни симптоми. След като се приберете от разходка, огледайте себе си и детето. Кърлежите се впиват най-често на местата с нежна и често влажна кожа – слабините, корема, подмишниците, гънката зад коляното, под гърдите.

Освен да полазят, те може да паднат от прелитаща птица. Не е изключено да са в дървета или храсти. Така че вкъщи внимателно проверете и окосмената част на главата.

Предпазна мярка е преди разходка да мажете децата с репеленти и да не им позволявате да играят във и близо до гъсти храсти и високи треви. На село избягвайте ливадите, където пасат животни, а в града – градинките, където се разхождат кучета.

За предпазване от кърлежи, когато сте сред природата в неокосен и влажен район, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, пристегнати на китките и глезените. Облеклото в светли цветове улеснява бързо да забележите полазил ви кърлеж. Предпазният ефект се увеличава, когато дрехите се обработят с препарат за импрегниране.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts