26

окт.

Почне ли да захладнява, и циститът зачестява

Циститът е често срещано урологично заболяване при жените, което най-силно атакува през студения сезон

Всяка втора жена веднъж в живота си боледува от цистит, сочи медицинската статистика. Заболяването се среща три пъти по-често отколкото при мъжете. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал. При жените той е по-широк и по-къс, което позволява по-лесно проникване на болестотворните бактерии.

През есента оплакванията зачестяват заради повишената влажност на въздуха, температурните промени, недостигът на слънчева светлина и витамини. Може бързо да си го навлечете, ако сте облечени леко, ако стоите дори за кратко на течение или силен вятър, ако краката ви се намокрят. Допълнителни фактори са преумората и хроничният стрес.

Симптомите са чести позиви за уриниране през деня и нощта, парене при уриниране, което понякога е примесено с кръв, дискомфорт в долната част на
корема, болка по време на полов акт.

Лекарите съветват в никакъв случай да не оставяте цистита нелекуван или да се опитвате да го преборите с билкови чайове. Задължително трябва да се изследва стерилна урина, за да се изолира причинителят и да се установи към какви препарати показва чувствителност.

При правилно и навременно лечение циститът не се повтаря. След 2-3 нелекувани възпаления обаче заболяването става хронично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts