13

фев.

Почистване на дома: премахване на петна с глицерин

Глицеринът е най-познатият представител на триатомните алкохоли

Този инструмент има широк спектър на приложение – използва се в медицината, козметологията, хранителната промишленост, селското стопанство. Но глицеринът е ефективен и в ежедневието. С негова помощ почистването е значително по-лесно.

Има няколко полезни рецепти с глицерин, които могат да бъдат използвани за бързо почистване на мебелите у дома.

5 начина да използвате глицерин за почистване на дома си

  1. За измиване на подовете

За бързо почистване на подовата настилка от мръсотия просто добавете няколко капки глицерин в кофата с вода.

  1. Премахване на прах

За целта добавете малко глицерин в съд с вода, навлажнете гъбата и избършете прашните повърхности. Интересното е, че този метод се използва от музейните работници.

  1. Отстраняване на петна от дрехите бързо и лесно.

Да приемем, че по дрехите ви има петна от горски плодове. В този случай е достатъчно да се третират замърсените зони с глицерин. Оставете за половин час, след което изплакнете във вода с добавена сол. За да премахнете петна от чай, кафе или шоколад, трябва да приготвите каша от глицерин и сол, да я приложите върху проблемните зони и след половин час да премахнете остатъците от сместа с марля.

  1. Грижа за кожените мебели

Ако на кожената тапицерия се появят пукнатини или се протрие, накиснете малко парче памучен плат в глицерин и избършете навсякъде. Препоръчва се процедурата да се повтори два или три пъти.

  1. Глицерин за прозорците

Лесно е сами да направите ефективно средство за почистване на прозорци у дома. Необходимо е глицеринът да се смеси с етилов алкохол в съотношение 1 до 10 или да се приготви смес от вода, амоняк и глицерин. Обработката на замърсените прозорци с такива домашни средства ще ви помогне да забравите за прахът и мръсотията за дълго време.

За какво друго може да използвате глицерин?

Използва се и като омекотител на бельо, кърпи или други дрехи, които трябва да станат по-меки. След изпиране дрехите се прехвърлят в съд с вода и глицерин (5 грама от продукта за 3 литра вода), след 20 минути се слагат в друг съд с вода и амоняк (1 ч. л. за 1 литър вода), след това се изплакват и изсушават.

Ще удължите живота на отрязаните цветя, като добавите няколко капки глицерин във вазата с вода (една лъжичка на 500 мл. вода).

Ако имате много растения у дома, не е необходимо да се запасявате с торове; можете да направите добра подхранваща смес с глицерин – 100 мл. от продукта на 10 литра вода. Третирането на листата с глицерин ще ви помогне да ги предпазите от паразити.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts