24

юни

Почина горилата Коко, която знаеше 2 000 думи и можеше да общува с хората

В САЩ съобщиха за смъртта на най-умната горила в света – Коко. Тя бе известна с това, че можеше да общува с хората с помощта на  жестомимичния език и разбирала около 2 000 английски думи. Горилата почина в съня си на 46 години.


Коко се родила през 1971 г. в зоопарка на Сан Франсиско. През 1972 г. с нея започнала да работи изследователката Франсин Патърсън, която я обучавала на езика на глухонемите.
Коефициентът на интелигентност при Коко е бил 75-95, а в същото време средният коефициент при хората е 100. Въпреки това, много биолози продължавали да се съмняват в нейните способности да изразява мисли и чувства.


Коко много обичала котки, грижила се за тях и дори им давала имена. Когато любимото й коте Шарик загинало под колелата на автомобил, доктор Патърсън видяла как горилата скърби за любимеца си.


В съобщение за пресата се казва: „Коко влезе в живота на милиони хора в качеството на посланик на всички примати и пример за възможностите за общуване и разбиране между различните видове.“

Коко доби популярност, на която могат да завидят много актьори. За нея са снимани документални филми и тя често се появяваше на кориците на списания, в това число и в най-популярното – National Geographic.


През 2001 г. бе заснет документален филм с нея и Робин Уилямс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts