21

юли

Портокалите осигуряват мощна защита на здравето на очите

За да се подобри здравето на очите учените от Университета в Сидни съветват веднъж седмично да се ядат цитрусови плодове, например портокали


Както отбелязва Росбалт , тайната на портокалите за здравето на очите е във флавоноидите. Флавоноидите са съединения, които защитават ретината. И има много от тях в пулпата и кората на портокалите.

Това е било доказано в проучване, включващо няколко хиляди души от различни възрасти. Учените са взели предвид не само консумацията на цитрусови плодове, но и други източници на флавоноиди, като чай, ябълки или вино. Оказа се, ако се изяжда поне един портокал всеки ден това намалява вероятността от частична или пълна дегенерация на ретината на 60%. Докато другите източници на флавоноиди намаляват риска с около 25-30%.

Между другото, кетогенната диета може да спре развитието на глаукома. Известно е, че при съответните проучвания, експертите в продължение на 2 месеца хранят мишки, склонни към развитие на глаукома, с храни с високо съдържание на мазнини. Такава диета засилва ретината на гризачите и ги предпазва от повишено вътреочно налягане. Глаукомата не винаги е лечимо фармакологично, така че кетогенната диета може да се окаже спасението за много хора, които страдат от глаукома.

Портокалите са и истинско спасение от деменция, казват учените.

Ежедневната консумация на портокали, грейпфрути, лимони и зелени лимони положително въздейства върху състоянието на човека. Това намалява риска от деменция с почти една четвърт, пише Дейли мейл. Според персонала на университета „Тохоку“ цитрусовите плодове защитават мозъка от увреждане, водещо до болестта на Алцхаймер или деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts