12

май

Полза от спанака за здравето и рецепти със спанак от цял свят

Полезните свойства на спанака се използват широко в медицината и козметологията

Вкусният спанак съдържа витамини, минерали и биоактивни вещества, поради което подобрява здравето и служи за лечение и профилактика на някои заболявания.

Спанакът е здравословен и вкусен зеленчук. Днес той придоби голяма популярност, особено сред тези, които искат да отслабнат, както и да поддържат красотата и младостта. Този зеленчук е нискокалоричен и питателен, богат на фибри и антиоксиданти.

Микроелементите и витамините в спанака определят множеството му уникални полезни свойства:

• Един от най-добрите източници на витамин К. Това вещество е необходимо за добро съсирване на кръвта и предотвратяване на кървене. В 100 г спанак се съдържат 0,483 мг витамин К. Дневната нужда е 0,12 мг за възрастен.
• Спанакът е богат на витамин С , който има изразено антиоксидантно действие. В 100 г листа се съдържат 28,1 мг витамин С. Дневната норма е 75–90 мг.
• Зеленчукът е сред първите десет растения по съдържание на мастноразтворим витамин А. На 100 г продукт – 469 мкг витамин А. Дневната норма е 900 мкг за мъже и 700 мкг за жени.
• Листата на спанака са богати на витамин B9 , вид фолат. В 100 гр. – 194 мкг. Това е незаменим продукт за бременни жени с повишена нужда от фолиева киселина (400 mcg на ден). Фолатите са от съществено значение за правилното развитие на плода.
• Високото съдържание на каротин определя ползите от листните зеленчуци за зрението, кожата и косата.
• Сред зелените зеленчуци спанакът съдържа рекордно високо количество протеини – около 3 г на 100 г продукт.
Ето защо има смисъл да се консумира редовно продуктът, когато има намаление или липса на животински протеин в храната, например сред вегетарианци или вегани.
• Спанакът съдържа много оксалова киселина, което ограничава употребата му при определени заболявания. Когато киселината кристализира, могат да се образуват неразтворими вещества – оксалати, които понякога водят до образуване на камъни в бъбреците.

Какви са ползите от спанака?

Включването на листата му в диетата създава обем в стомаха, което насърчава по-бързото усещане за ситост. В резултат на това количеството консумирана храна може да намалее. Спанакът също има ниско калорично съдържание – само 23 kcal на 100 g, така че този зеленчук помага, ако искате, да отслабнете и да подредите фигурата си. Освен това ограничава апетита и консумацията на храна чрез уникален механизъм – увеличаване на секрецията на хормоните на ситостта.

Ястията със спанак се препоръчват за деца и възрастни

Те ще улеснят попълването на недостига на витамини и ще разнообразят 3-5 порции зеленчуци на ден, препоръчани от диетолозите.

Зеленолистният зеленчук има комплексен благоприятен ефект върху организма:

• стабилизира високото кръвно налягане;
• възстановява свойствата на кръвта след кръвозагуба или анемия;
подобрява функционирането на централната нервна система и когнитивните функции;
• нормализира функцията на черния дроб и има холеретични свойства;
• намалява нивата на кръвната захар и холестерола;
• абсорбира реактивни кислородни видове и има антиоксидантно действие ;
• има противовъзпалителен ефект ;
• активира имунната система ;
• подобрява метаболитните процеси в мозъчните клетки и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.

Съдържащите се в спанака биологично активни вещества намаляват риска от развитие на рак в определени области. Те служат за предотвратяване на развитието на захарен диабет и атеросклероза . Продължителният ежедневен прием на листа от това растение намалява мускулното напрежение и уврежданията по време на спорт. Този ефект е особено полезен за маратонци.

Рецепти със спанак

Фритата

Продукти: 8 яйца, 125 мл прясно мляко, 1 глава лук, 2 стръка праз, 150 г настърган недър, 50 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 60 мл вода, 300 г розички броколи, 300 г спанак, по 1/3 ч.л. сол и черен пипер.

Приготвяне: Включете фурната на 220 градуса. Смесете яйцата, млякото, солта и черния пипер, разбъркайте. Нарежете едро спанака. В тиган задушете лука и чесъна със зехтина. Добавете водата и броколите. Оставете на котлона за няколко минути, докато броколите се задушат, но останат крехки. Сложете спанака и бъркайте, докато поомекне. Залейте с яйчената смес. Поръсете с настърган чедър и изпечете във фурната за около 15 минути. Сервирайте със салца от чери домати, козе сирене и кориандър. Ако тиганът не може да се използван за фурна, преди да залеете с яйца, прехвърлете в намазнена тава.

Дип с артишок

Продукти: 230 г крема сирене, 1/2 ч.ч. майонеза, 1/2 ч.ч. заквасена сметана, 1/2 ч.ч. настърган пармезан, 400
г сърца от артишок от консерва, нарязани, 1 ч.ч. спанак, 1/4 ч.л. чесън на прах, сол, черен пипер.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете крема сиренето, майонезата, сметаната и пармезана. Добавете артишока и нарязания спанак, разбърквайте. Поръсете чесъна на прах, сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете сместа в тавичка. Печете 20-25 минути до златистокафяво.

Тортили

Продукти: 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. соев сос, 120 г спанак, 3 с.л. вода, 4 с.л. зехтин, 1 яйце, подправки на вкус или лют червен пипер; за плънката -1 червена чушка, 1 морков, червено зеле, кълнове, салата валериана, суха моцарела, 2-3 с.л. босилково песто или хумус.

Приготвяне: В касерола с дебело дъно сипете водата, 1 с.л. от соевия сос и спанака. Сложете на среден огън и задушавайте, докато течността се изпари, а спанакът омекне. Оставете да изстине напълно. В блендер сложете яйцето, останалия соев сос, зехтина и спанака. Пасирайте на пюре. Смесете го с брашното и замесете тесто. Разделете го на 6 топки. Загрейте тиган на среден огън. Разточете всяка топка на тънка кора и ги изпечете за около минута от всяка страна. Нарежете чушката, моркова и зелето. Намажете тортилата с хумус/ песто, подредете зеленчуци и моцарела, завийте на руло.

Забулени яйца със сметана

Продукти: 5 яйца, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 с.л. масло, 300 г спанак, 200 г сирене, 1 ч.ч. сметана, 1/2 ч.ч. заквасена сметана, масло, червен пипер.

Приготвяне: Запържете лука и чесъна в маслото до омекване. Прибавете сметаната и малко по малко спанака. Натрошете сиренето, чукнете яйцата и затворете с капак. Гответе, докато се забулят яйцата. Направете запръжка от масло и червен пипер и залейте.

Източник: stolichki.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts