7

авг.

Познай болестите по състоянието на ръцете

Форма, цвят и състояние на ръцете могат да подскажат много за здравословното състояние на човека

Откакто традиционната медицина разполага с предимствата на съвременните методи за диагностика – рентген, сонди, пункции, химически анализи, лекарите като че ли престанаха да обръщат внимание на подсказките, които дава самата природа на човека.

Но всеки любител на сериала „Доктор Хаус“ знае, че дори най-модерното оборудване и цял екип от специалисти понякога не могат да определят какво не е наред с пациента. Ако обаче се вслушваме и вглеждаме в самочувствието си, нашето тяло може да ни сигнализира за болестта. Един от индикаторите на опасните заболявания и сезонните разстройства са ръцете…

ГЕНЕТИЧНО ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИЕ

Тънките и издължени пръсти и тесните китки са признак на „синя“ кръв. Широките длани и късите дебели пръсти са ръце на работник или селянин.

Хората с къси пръсти и едри длани са прекарвали много време на въздух, хранели са се с пресни продукти и по-рядко са страдали от простудни и инфекциозни заболявания. Затова пък по-често имат високо кръвно и разстройства на сърдечносъдовата система. При тях се наблюдава забавена обмяна на веществата и като следствие – наднормено тегло. Имат понижена активност на щитовидната жлеза.

Тънките китки говорят за свръхчувствителност, емоционална възприемчивост и като следствие – истерия и депресия. Вегетативната нервна система също е много възприемчива. Такива хора имат бърза обмяна на веществата и ниско тегло. Повечето са хипотоници и метеозависими. Дълго се адаптират към смяната на часовите пояси или към нов дневен режим.

Студените длани са признак на нарушено периферно кръвообращение. Бледите ледени пръсти са симптом на вегетосъдова дистония и понижено налягане. Лекарите препоръчват да се избягва тютюнопушенето и да се пие настойка от жен-шен и елеутерокок.

Ако само отделни пръсти изтръпват и са студени, това говори за локални нарушения. Изтръпналите кутрета са признак на нарушения в работата на сърцето, а изтръпване на палците говори за разстройство на дихателните органи. Студените ръце са сигнал, че на организма не му достигат витамини и никотинова киселина, които могат да се набавят с витаминни комплекси и месна, рибна и гъбена диета.

Ако ръцете ви се изпотяват, посетете ендокринолог – това е симптом за хиперфунк-ция на щитовидната жлеза.

Горещите длани означават проблеми с черния дроб. Обикновено ръцете горят след интоксикация – с алкохол или с неправилно подбрано лекарство. Пийте сок от грейпфрут и зелен чай, яжте салати със зехтин, както и ябълки и орехи.

ПО ЦВЕТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

Кожата е точен индикатор на процесите в организма. Тя участва в терморегулацията – т.е.
помага ни да запазваме нужната температура на тялото, отдавайки и съхранявайки топлина. Когато навън е горещо, кожата на ръцете почервенява, когато е студено – побелява.

Но несвързаните с времето промени в цвета на кожата могат да са белег за болести на вътрешните органи. Неестествената червенина на дланите се предизвиква от болен черен дроб. Алени петна, съпровождани с гадене и безсъние, са симптом на интоксикация и хепатит и повод спешно да потърсите лекарска помощ. Ако червени или пурпурни са само върховете на пръстите, значи бъбреците не се справят с работата си. Сините петна на пръстите означават проблеми със стомашно-чревния тракт.

Кафявите петна по тилната страна на китката, които не са предизвикани от възрастови изменения, сигнализират за проблеми с жлъчния мехур.

АКО КОЖАТА НА РЪЦЕТЕ Е БЯЛА

При поява на неприятно лющене на кожата на дланите яжте повече масло, черен дроб и яйчен жълтък за попълване на дефицита от витамин А и риба, извара и сирена за отстраняване на дефицита от витамин D. Ако кожата продължава да се бели на едри люспи, посетете дерматолог. Много гъбични инфекции предизвикват подобна реакция.

Здравата млада кожа на пръстите също трябва да е гладка. Бръчици в основата на ноктите говорят за заболявалия на ендокринната система и потенциален захарен диабет.

ВЕНИ И ОТОЦИ ПО РЪЦЕТЕ

Обръщайте внимание на вените на китките и на глезените. Когато кръвта тече по-бързо, вените се подуват. Ако симптомът не минава за няколко часа, трябва да се обърнете към кардиолог.

Венозните „звездички“ по краката и по ръцете говорят за атеросклероза и нарушения в холестериновия обмен. Венозна мрежа на ръцете е признак на захарен диабет.

Отоците по пръстите сигнализират за лоша работа на щитовидната жлеза. При хипотиреоза щитовидната жлеза престава да отделя хормони в достатъчно количество, поради което се забавя метаболизмът и човек качва килограми.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts