12

мар.

Подаграта може да се облекчи с ето тези билкови рецепти

Още Хипократ е казал, че навикът да се преяжда, влияе на усилването на сезонните пристъпи на подаграта – пролет и есен

Половината от болните с остри признаци на подагра имат подобни случаи в семейството…

Що за „животно“ е подаграта? Тя е известна още на древните гърци, които ѝ дават название, отразяващо същността й: подагра на гръцки означава „капан“. През първото десетилетие на XXI век Световната здравна организация обяви „декада на борбата с болестите на костите и ставите“, които са широко разпространени по целия свят. Интересното е, че този проблем се проявява при мъжете след 40 години, съотношението между пострадали мъже и жени е 9:1.

От какво и как възниква подаграта?

Да видим с какво се храним. Някои продукти в менюто ни съдържат пурини – вещества, които в организма се превръщат в пикочна киселина. Ако бъбреците работят добре и метаболизмът не е нарушен, тази киселина се извежда с урината. В противен случай излишъкът се натрупва в ставите и хрущялите във вид на кристали, подобни на иглички. Именно те предизвикват болки, възпаление и отоци. Преди всичко подаграта поразява палеца на стъпалото – болният може да се събужда нощно време от рязка болка. Коленете, глезените, както и лактите и китките на ръцете също могат да пострадат от болестта.

Народната медицина облекчава болките при подагра

Коленете, глезените, както и лактите и китките на ръцете също могат да пострадат от болестта.

Народната медицина облекчава болките при подагра.

• Настойка от листа на червени боровинки: 20 грама се заливат с чаша вряла вода, оставят се да киснат половин час и се пие по супена лъжица няколко пъти на ден.

• Сок от коприва по чаена лъжичка 3 пъти дневно.

• Отвара от бреза: 2 с.л. наситнени листа се заливат с 2 ч.ч. вряла вода и се кипват за 10 минути. Кисне 30 минути, прецежда се, пие се по 1А чаша 3 пъти на ден по време на хранене.

При подагра се препоръчва да се употребяват патладжани, при това колкото повече -толкова по-добре!

• Шепа цветове от невен се наситняват на кашица, заливат се с 1 с.л. оцет, добавят се 10 капки йод. Разтриват се болните места.

• Поразените стави се обтриват с животинска мазнина, увиват се с ленен плат, върху който се поставя целофан и най-отгоре – хавлиена кърпа.

• 200 г листа от конски кестен се заливат с 1,5 л вряла вода и киснат 2 часа. Прецежда се и се излива във вана с температура 34°С, като постепенно се снижава до 26°С.

• 300 г цветове и стъбла от лайка се заливат с 5 л вряла вода, киснат два часа, след което се прецежда и се излива във ваната.

• Овесена слама се вари 30 минути. Краката се държат в отварата 20 – 30 минути.

• В два литра гореща вода (около 40°С) се разтваря половин настърган домашен сапун и се добавя разтвор от половин пакет сол. Краката се държат в разтвора половин час, като се долива топла вода, за да не изстине.

Едни усещат облекчение след 3-5 процедури, на други могат да са необходими 20 – 40 вани на краката. След всеки 20 вани трябва да се прави прекъсване от 20 дни.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts