3

юли

Повече фибри в храната, по-малко проблеми с астмата

Изследване на швейцарски учени установи, че меню, богато на фибри, е ценен помощник в борбата срещу астмата

Хранителният режим е лесен и приятен -включва повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Допълнителните фибри променят веществата, които стомахът абсорбира, а това пък променя имунната система, обясняват изследователите от Университета на Лозана.

Според тях фибрите въздействат на бактериите в стомаха. Онези, които се хранят с разтворими фибри, каквито има в плодовете и зеленчуците, произвеждат повече мастни киселини. Те се абсорбират в кръвта и действат като сигнали за имунната система. В резултат белите дробове стават по-устойчиви на раздразнение и възпаление.

При диета, бедна на фибри, се случва обратното

„В последните години се наблюдава увеличение на пациентите с алергична астма в развиващите се страни. Тази тенденция съвпада с промяната в хранителния режим на хората там, който включва намалена консумация на фибри“, посочва д-р Бенжамен Марслан, за да подкрепи резултатите от изследването и с медицински статистически данни.

Изследването за ролята на фибрите в борбата срещу астмата е в начална фаза. Но отдавна се знае, че продуктите, съдържащи фибри, са много полезни за общото състояние на организма. Те доказано помагат на храносмилането, което пък води до по-бързо освобождаване от отпадните вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts