12

окт.

Повече от 6 чаши кафе на ден уврежда артериите

Ако пиете до 25 чаши кафе на ден, няма да навредите на здравето си, твърдят след ново проучване британски учени, цитирани от в. „Гардиън“

Те опровергават предишни изследвания, че кафето втърдява артериите, предизвиква кръвно налягано и увеличава риска от сърдечен пристъп.

Новото проучване е направено с 8000 души във Великобритания. Те са преминали през магнитно-резонансна томография на сърцето и инфрачервени тестове. Заради получените резултати изследователите правят извода, че да пиете до 25 чаши кафе на ден не вреди на артериите повече отколкото 1 чаша на ден.

Само преди две седмици обаче австралийски учени съобщиха, че кафето става вредно след шестата чаша. Теса изследвали гена CYP1A2, който отговаря за обработката на кофеина. Оказва се, че дори хората с този ген, помагащ за по-бързия метаболизъм на кафето, имат проблеми след шест чаши на ден.

Учените и медиците нямат единна препоръка какво е умерена консумация на кофеин, за да е полезна

Смята се, че не е разумно да се пият повече от 400 мл на ден, т.е. 4-5
чаши кафе.

Кофеинът помага за освобождаването на мастни киселини от тлъстините, които се използват за енергия. Освен това стимулира нервната система. Ползата обаче е тъкмо от умерено количество. Прекаляването води до пре-възбуда. Вероятен е дори тремор – когато кофеинът твърде подсили централната нервна система, може да предизвика конвулсивно свиване на мускулите. Той въздейства върху сърдечната честота, а увеличеното сърцебиене създава тревожност. Всеизвестна последица е безсънието – концентрацията на активните компоненти се запазва в кръвта 14 часа. Възможни са болки в стомаха, тъй като кафето стимулира отделянето на стомашна киселина.

Още повече внимавайте с броя на чашите, ако имате навик да слагате в кафето захар и сметана

Те съдържат много калории, които не са полезни за теглото и за сърцето.

Щом поради някакви причини лекарите ви забраняват да пиете кафе, сложете си на бюрото една хубава снимка на чаша с ароматната напитка и тя ще ви освежава. Само трябва да повярвате на учените от университета в Торонто, че мисълта за кафе е в състояние да разбуди мозъка ви така, сякаш действително го пиете.

Канадските учени са изследвали какъв е психологическият ефект от виждането на нещо, което напомня за кафе. Според Сам Малио, един от авторите проучването, на хората, които обичат кафе, действат дори само знаци, напомнящи за него.

При разбуждането мозъчните зони се активират до състояние на бдителност.
Причина може да са емоции, невротрансмитери, вещества, достигащи с кръвта.

Учените са сравнили и как действат знаци за кафе знаци на хора със западна и с източна култура.

„Свързаните с кафе знаци не разбуждат представителите на източни култури, вероятно защото те не са доминирани от кафето като в Северна Америка“, пояснява Малио.

По силата на същия ефект хората, които са свикнали от деца, че за освежаване се пие чай, би трябвало да разбуждат мозъка си, като виждат знаци, свързани с тази напитка. В това изследване обаче канадските учени не съобщават дали са проверили така ли е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts