17

фев.

Пиете ги всеки ден: 5 напитки, които са по-вредни от газираното

Самите ние понякога не подозираме какви щети нанасяме на собственото си здраве с уж безобидни напитки

Не става дума за алкохол, както е възможно да си помисли човек. Има напитки, чиято вреда може да се нарече бомба със закъснител. Свикнали сме да приемаме някои от тях дори за полезни. Да, и лекарите понякога ги препоръчват… Но наскоро учени от университета Бен-Гурион съставиха класация на най-вредните напитки за хората и някои от тях наистина са изненада.

1. Горещ чай

Добре, каква е вредата тук? Китайците, например, пият чай почти без прекъсване. Но лошото тук е в температурата. По нашите географски ширини сме свикнали да пием чай, който е по-горещ. И всички топли напитки (не само чай, но и горещо кафе, горещ бульон) изгарят хранопровода, което води до микротравми и микровъзпаления. С течение на времето всички тези на пръв поглед незабележими неприятности могат да прераснат в онкология. Така че оставете чая да изстине, не бързайте да го пиете, когато е много горещ, макар и поносим за небцето.

2. Млечен шейк

Това е другата крайност – прекалено студените напитки. Те водят до същите проблеми като горещите. Освен това млечните шейкове имат най-неприятния ефект върху мозъка , като го карат да стане инертен и инхибиран. А фитнес треньорите уверяват, че млечните шейкове са най-добрият начин да се разпусне преди или след тренировка. Това е средство за увеличаване на теглото. Ако обаче си поставите за цел да качите няколко килограма, тогава пийте за здраве. Просто гледайте да не е много студен.

3. Силно кафе

В умерени количества кафето е много полезно: събужда, ободрява, ускорява метаболизма. Но ако е твърде силно, това може да причини вазоспазъм: налягането рязко скача и след това също толкова рязко пада. В резултат на това не се чувстваме много добре. Артериите няма да кажат благодаря за подобни експерименти, нито мозъкът, изтощен от спазми. И ако кафето е със захар, тялото скоро ще започне да вика за помощ.

4. Енергийни напитки

Не толкова отдавна западните медии писаха за ужасна история: млад, семеен мъж, баща на две деца, работил толкова усилено, че без енергийни напитки заспивал в движение. Всичко завършило много зле: той вече е инвалид, лекарите трябваше да отстранят част от мозъка му. Заради ударната доза стимуланти, човекът получи инсулт. И не се утешавайте с „умерени дози“. Във всеки случай енергийните напитки не са полезни, а понякога са просто опасни. Никой не знае кога тялото ви ще се разбунтува.

5. Пакетиран сок

Захар и още захар. Може да има дори повече от него в соковете от кутия, отколкото в кока-колата. Тоест, добре дошли в прекрасния свят на диабета, лошите зъби, наднорменото тегло и други спътници на съвременния човек, който е твърде разглезен със сладко. В такива напитки практически няма витамини и минерали. Но може да има подсладители, които често са дори по-вредни от захарта.

Може би най-опасни са енергийните напитки в този списък. Те са много калорични, богати са на захар и кофеин – много лесно е да надвишите дневната им доза, като не си давате сметка колко неприятности могат да причинят. И едно такова неразумно поведение е изпълнено с тахикардия, нервност, дори депресия. В никакъв случай не трябва да се комбинират с кафе и спорт. И още повече с алкохол – такава смес кара налягането моментално да скочи. Енергийните напитки са строго забранени за деца и юноши, бременни жени, възрастни хора и тези, които страдат от хипертония или безсъние“, предупреждава диетологът Сергей Злобин.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts