22

мар.

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Ако почувствате, че очите ви сълзят и парят, не пренебрегвайте този симптом

очи

Тази неприятност, когато очите парят и сърбят, може не само да развали външния ви вид, но и да стане предвестник на сериозни заболявания.

Защо очите ми парят и сълзят?

Сълзенето е естествен процес, а слъзната течност се отделя постоянно в малки количества, което предотвратява изсушаването на роговицата и дезинфекцира очите. Често се появява дискомфорт в очите, ако човек седи дълго време пред компютър или телевизор. Сухият въздух на закрито и недостатъчното осветление също могат да причинят този проблем.

Нека да определим защо очите парят най-често:

  1. Алергична реакция. В този случай сълзенето и сърбежът могат да бъдат придружени от зачервяване и подуване. Най-честите алергии са към полени, храни и козметика. Във всеки случай трябва да се консултирате с алерголог за препоръки относно приема на антихистамини.
  2. Заразяване с акари (демодекс на клепачите). Болестта възниква при използване на тестери или чужда спирала и сенки. За да изясните диагнозата, трябва да се свържете с офталмолог.
  3. Реакция към домакински химикали. Често пари и щипе на очите, когато са раздразнени от химикали, шампоан, некачествена козметика, сапун и др. В този случай ги изплакнете с вода и ги подсушете с чиста кърпа.
  4. Очни заболявания. Херпес, конюнктивит и блефарит (ечемик) могат да причинят подобни симптоми. В този случай, както и при механично нараняване на очите, трябва спешно да се консултирате с офталмолог.
  5. Понякога и на двете очи пари и сълзят поради доста сериозни причини. Заради това ще е необходимо е да се подложите на цялостен преглед. Лигавицата на очите изсъхва поради липса на витамин А, метаболитни нарушения и хормонален дисбаланс.
  6. Някои лекарства имат странични ефекти като сухота в очите и сълзене. Хирургическата интервенция може да изисква възпаление на слъзната торбичка или блефароптоза (отслабване на тонуса на очния мускул), което се случва при по-възрастните хора.

Какво да направите, ако очите ви парят и сълзят

Първо премахнете грима и изплакнете очите си обилно с вода. Ако носите контактни лещи, сменяйте ги редовно и по-често давайте почивка на очите си от тях. За предпочитане е да изберете водоустойчива спирала. Не позволявайте на никой друг да използва вашата козметика и не я използвайте след изтичане на срока на годност.

Ако често работите на компютър, отделете време за упражнения за очите или просто седнете за няколко секунди със затворени очи.

Ако очите ви болят, какво друго можете да направите:

  • редовно проветрявайте помещението и овлажнявайте въздуха;
  • пийте чиста вода (30 ml на 1 килограм телесно тегло), за да избегнете изсушаване на очите.

И последният съвет: ако очите ви са склонни към дразнене, носете специални капки за очи в чантата си и се консултирайте с офталмолог. И тогава ситуацията, описана по-горе, няма да ви изненада.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts