8

ян.

Откъде идва нечистата сила?

Образът на дявола се отнася към дохристиянския период, но именно християнската религия става основополагаща в окончателната му форма

Традиционно дяволът се представя като черно или сиво космато същество с рога, копита и опашка; има горящи очи и дрезгав пресипнал глас. Произходът на тази нечиста сила е свързан с един от митовете на Стария завет. Според него дяволите са ангели, които са се уморили да прославят Бога, за което са изхвърлени на земята.

Съществуват и други легенди, според които в нечиста сила се превръщат душите на удавници, самоубийци, некръстени деца, както и на хора, починали от насилствена смърт. Те не могат да намерят покой в задгробния свят. В мирогледа на много народи съществува понятието правилна смърт – тоест човек трябва да умре тогава, когато свърши отреденото му от Бога или съдбата време. Съответно има и неправилна смърт.

Преди много векове хората са уверени, че нечистата сила съществува реално и че живее на земята като хората. Това има просто обяснение. Работата е там, че във всички случаи, когато не можели да се намери логично обяснение за внезапна смърт или за природно явление, те ги представят във вид на живи същества. За добри сили са признати силите на природата – дъжд и слънце, благодарение на които съществува всичко живо. Злите сили пакостят на хората и носят нещастие.

Представителите на съвременната научна мисъл изказват свои предположения относно произхода на нечистата сила. Според тях съществуват астрални и паралелни светове, в които живеят различни същности. Изследователите на паранормалното смятат, че няма универсално средство за защита от нечистата сила. В един случай може да помогне молитва, в друг – специално проведен магически обред.

Но специалистите съветват, ако все пак се наложи да се сблъскате с някоя подобна същност, на първо място, не се страхувайте, тъй като нечистата сила се подхранва от страха. Страхът прави човека уязвим. Ако в дома ви се случват необичайни явления – постоянно се чупят съдове, предметите се възпламеняват от само себе си, изчезват вещи, чуват се стъпки или гласове, трябва да изчистите помещението от шумния дух, като осветите жилището.

Добра защита срещу нечистата сила са и иконите, особено „Пресвета Троица” и „Богородица Седемстрелна”. Трябва да ги разположите така, че едната да гледа другата. Ако са в дома ви, никаква нечиста сила няма да може да проникне в него.

Мнозина скептици твърдят, че всичко, свързано с нечистата сила, са измислици с цел църковните служители да всеят страх у хората. Те са уверени, че борбата против нечистата сила помага на църквата да усили своето влияние върху съзнанието на населението. Човекът е свикнал да мисли с образи, затова е много трудно да се говори за нещо, което няма материално изражение.

Ако по-възрастното поколение много грижовно и отговорно се отнася към всички проявления на висшите сили, то младежта възприема нечистата сила като своего рода развлечение. Да си припомним празника Хелоуин, който започва да придобива все по-голяма популярност у нас. Днес е невъзможно да се определи дали става дума за младежка мода, или за нова субкултура.

Какво обаче може да се каже за екстрасенсите, които нееднократно са доказвали, че паралелните светове наистина съществуват, а с тях и различни нечисти сили?

И все пак едно е безспорно и не можем да не се съгласим, че човечеството се управлява от висши сили. Нещо повече, те си противостоят една на друга. Но ако в приказките доброто винаги побеждава злото, в живота не всичко е толкова просто. Затова човечеството трябва поне да се опита да запази равновесието, което съществува в това противоборство – то и без това е извънредно крехко. И никой не може да каже в коя посока ще се наклонят везните в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts