18

май

Нискомасленото кисело мляко може да замести противовъзпалителните лекарства

Но в някои случаи възпалението придобива хронична форма, която може да причини сериозни увреждания на тялото


Голяма част от нелекуваните възпалителни процеси в организма могат да предизвикат дори онкологични заболявания, като усложнение.

Ново проучване показа, че само 340 грама обезмаслено кисело мляко дневно могат да спрат възпаленията в организма, съобщава The Daily Mail.

Служители от университета в Уисконсин-Мадисън са поканили да участват в експеримента 120 жени със затлъстяване и нормално телесно тегло. Половината от участниците всеки ден приемаха храна, плюс една порция (една кофичка) обезмаслено кисело мляко, разделена на два приема. Другата група приемала храна, без в диетата да е включено обезмаслено мляко. Проучването продължило 9 седмици.

Оказа се, че киселото мляко има общ противовъзпалителен ефект. Освен това то повлияло положително върху здравето на сърдечно-съдовата система на участниците и спомогнало за поддържането на баланса на чревната микрофлора. Експертите препоръчват да се включат ферментирали млечни продукти в храната на пациенти с хронично възпаление.

Има и още една, доказана от учените полза от нискомасленото кисело мляко.

Обезмаслените, или нискомаслени, млечни продукти ще спестят появата на психически проблеми. Учени от университета Тохоку (Япония) и колегите им анализирали данни от 1159 японци на възраст от 19 до 83 години. По-голямата част от участниците бяха жени. Доброволците отговориха на въпроси относно употребата на прясно и кисело мляко с ниско и високо съдържание на мазнини. Също така, експертите оценяват нивото на депресия сред участниците, пише Science World Report.

Проучването показва, че 31,2% от мъжете и 31,7% от жените са имали симптоми на депресия. При доброволците, които консумирали редовно нискомаслено прясно мляко и обезмаслено кисело мляко, от един до четири пъти седмично, рискът от депресия е значително по-нисък, отколкото при хората, които не използвали нискомаслени млечни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts