6

дек.

Неща, които няма да научите от учебниците

ПОПОВЕТЕ В ТЕСТЕТО СА РЕАЛНИ ПЕРСОНАЖИ

Първоначално в англо-американската колода от карти поповете не са олицетворявали реални личности. Тестето, каквото го познаваме, е създадено в средновековна Франция през XV век. Именно французите са скрили в него изображения на реални владетели.

Поп пика е библейският цар Давид. Поп купа – първият император на Запада – Карл Велики. Поп каро е древно-римският политик Юлий Цезар, а поп спатия – император Александър Македонски.

Съвременните карти се отличават от средновековната версия. Например поп каро е изобразен стъмни коси.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КИСЛОРОЛА НА ЗЕМЯТА НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ ДЪРВЕТАТА

Горите произвеждат само около 28% от кислорода в атмосферата на нашата планета. Почти 70% е дело на океаните, и по-точно – на фитопланктона, ламинарията и водораслите. Той представлява страничен продукт в процеса на преобразуването на въглероден двуокис и слънчева светлина в захар. Главният производител на кислород сред фитопланктона са представителите от вида Prochlorococcu. Те емитират в атмосферата милиони тонове газ. При това този фитопланк-тон е толкова миниатюрен, че една капка вода съдържа до милион организма.

ОКОЛО 10% от ЕВРОПЕЙЦИТЕ ИМАТ ИМУНИТЕТ КЪМ СПИН

Една десета от европейското население има вродена мутация, която кара организма да произвежда специален белтък. Той покрива левкоцитите и така ги защитава от вируса. Необичайната генетична мутация се появява в отговор на епидемиите, тероризиращи европейските държави през Средновековието. Така хората, които са преживели чумата, холерата и шарката, предават на потомците си ген, защитаващ ги от СПИН.

МИРИСЪТ НА ОКОСЕНА ТРЕВА – ВИК ЗА ПОМОЩ

Косачката, която реже тревата, травмира растенията. В отговор всяка тревичка изхвърля летливи вещества (GLVs), които са нужни на растенията за саморемонт. Благодарение на тях свежите „рани“ по-бързо зарастват. Съединенията действат и като антибиотици. Освен това тези вещества играят ролята на сигнализатори, съобщаващи на околните растения за неблагоприятната обстановка. Може да се каже, че мирисът на прясно окосена трева е едновременно защитна реакция и вик за помощ.

СЛЪНЧОГЛЕДИ СРЕШУ РАДИАЦИЯТА

През 2001 г. приключва експеримент по изчистване на почвата от радиация в няколко заразени области в САЩ. Благодарение на засадени многогодишни слънчогледи съдържанието на опасното олово в почвата намалява с 43%.

След това слънчогледи са засадени на територията на Фукушима и Чернобил. Учените наричат многогодишния слънчоглед растение хиперакумулатор, тъй като то лесно изсмуква от грунта радиацията и я поглъща. Това става благодарение на мощната му коренова система, формирана за хилядолетията еволюция. Радиоактивните елементи, които слънчогледът извлича от почвата, се съхраняват в листата и стъблата на растението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts