25

окт.

Неудобните дрехи са виновни за болките в гърба?

Около 80% от съвременните хора често изпитват болки в гърба. Основна причина за това е обездвижването

Ако по време на работа се налага дълго да оставате в една и съща поза, натоварвате едни и същи кости и мускули, а болките са естествено последствие. При някои професии, при които е нужна специфична
стойка, се стига и до изкривявания на гръбначния стълб – например при шивачките. Задължително е веднъж на час да се прави кратко раздвижване.

Всеизвестно е, че неудобното легло и възглавница са виновни за болки в гърба. Не по-малко значение обаче имат дрехите и обувките през деня.

Особено когато се налага да сте дълго време в една и съща поза, неудобното облекло, което значително ограничава свободата на движение и нарушава кръвообращението, нанася допълнителна вреда.

При жените и изборът на бельо е важен. То не трябва да притиска мускулите. Тежката чанта, която дълго мъкнете било на рамо, било в ръка, нарушава Стойката и усуква скелета.

Между удобството на обувките и гръбнака има пряка връзка. Високи токчета и абсолютно плоски подметки не трябва да се носят повече от 2 часа на ден. Нужно е теглото да се разпределя правилно, за да не се стига до натоварване към гръбначните мускули.

Нови изследвания показват, че стресът е причина и за схващанията. Той води до прекомерно мускулно напрежение. Когато човек е разстроен, раменете се отпускат, прегърбва се.

Появяват се болки в гърба, кръста, врата. Физическата активност помага за раздвижване и за справяне със стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts