агресивни породи кучета

21

ян.

Необходимо ли е да се откажете от вашия домашен любимец, ако сте алергични към него?

Ако научите, че сте алергични към вашия домашен любимец, вероятно ще се почувствате тревожни и разочаровани

Ще трябва ли да се отървете от вашия домашен любимец при положение, че се е появило заболяване? Понякога хората трябва да се откажат от своите домашни любимци поради алергии, но може да се почувствате облекчени да научите, че има много ефективни методи за контролиране на симптомите на алергия, без да се налага да се разделяте с най-добрия си приятел.

Много хора са в състояние да отглеждат домашни любимци в домовете си, към които са алергични, въпреки че може да отнеме известно усилие, за да накарате нещата да работят.

Кандидатът на медицинските науки, д-р Анатолий Бала, алерголог и имунолог обяснява какво трябва да се направи, ако контактът с домашен любимец причини сълзене на очите, затруднено дишане или зачервяване на кожата.

Д-р Анатолий Бала

Може ли човек с алергии да притежава домашен любимец?

Експертът обясни, че на този въпрос може да се отговори недвусмислено само чрез разбиране на природата на алергията:

  • ако сте алергични, например, към котки, тогава отглеждането на котка може да бъде опасно, тъй като съществува риск от обостряне на риноконюнктивит или бронхиална астма;
  • ако сте алергични към котки, но искате да си вземете куче или обратното, това също е риск от развитие и обостряне на съществуващи заболявания поради факта, че алергените на котките и кучетата са много сходни помежду си за човешката имунна система;
  • ако сте алергични към коне, но искате гущер или змия, тогава реакция към земноводното е много малко вероятна;
  • ако сте алергични към лекарства или домакински химикали, това също е малко вероятно да доведе до реакции към животни.

Възможно ли е да отглеждате животно, ако е станало алергично?

Преди да вземете решение дали да имате ваш домашен любимец, алергологът съветва да се уверите, че той може да е причината за алергията: „За да направите това, трябва да посетите лекар и да проведете преглед за алергия под формата на кожни тестове или кръвен тест, “, коментира Бала. Преди да се сбогувате с вашия домашен любимец, можете да вземете други мерки – например да увеличите броя на почистванията. Експертът съветва не само да почиствате нещата по-често (извършвайте едно мокро и две сухи почиствания дневно), но и да филтрирате въздуха и да лекувате животното.

„Ако дори след всички тези манипулации не забележите ефект, тогава има риск от развитие или прогресиране на риноконюнктивит или дори астма“, заключи лекарят.

Ще помогне ли честото къпане на вашия домашен любимец при алергии?

Да, според лекаря е възможно да се намали броят на алергените, които животните отделят чрез редовно къпане: „Тази мярка обаче ще бъде достатъчна за няколко дни, но също така не може да се злоупотребява, тъй като честото „миене“ може причиняват повече вреда на домашните любимци, отколкото ползи“, обясни алергологът.

Могат ли алергиите да бъдат излекувани?

Възможно е да се намали проявата на алергични реакции или да се спрат напълно – за тази цел в лечебните заведения се провежда алерген-специфична имунотерапия (ASIT). Както обясни експертът, като част от терапията алергенът се прилага на човек в минимални дози, за да се обучи имунната система да не реагира на него. В същото време присъствието на животно може да повлияе негативно на състоянието на човек по време на терапията: „…за да направите това, ще трябва да се разделите с животното, тъй като освен ASIT, животно в къщата може да постави допълнително натоварване на имунната система“, заключава експертът.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts