1

фев.

Научете детето да си мие редовно зъбите още докато са млечни

Зъболекарите са категорични, че още млечните зъби трябва да се мият с четка и паста два пъти на ден

Докато детето е още на година, мама и татко ще го правят. И едновременно с това ще му обръщат внимание върху ползата от този навик. Често казвайте сутрин или вечер „Ей сега ще дойда, само да си доизмия зъбите“, или „Почакай, искам първо да си измия зъбите“, макар че не сте заети точно с това. Правете коментари колко хубави са зъбите на някой познат и подчертавайте колко важна роля играят те за приятния външен вид.

Следващата стъпка, когато детето е на около 2, е да идете в магазина и то само да си избере четка и паста. Така е по-вероятно вкъщи да поиска само да мие зъбите си. Обяснете и пак покажете как. Макар че в началото няма да справя много добре, не започвайте вие да миете вместо него, а само подсказвайте.

Купете наведнъж няколко тубички паста, за да си избере детето най-вкусната. След няколко дни, докато заедно миете зъбите си, го помолете да ви даде малко от неговата паста, защото е най-хубава и то ще се гордее с избора си.

Използвайте в продължение на година желанието му да ви подражава, като се миете заедно и зорко следите дали изпълнява правилно движенията. Така то постепенно ще си изгради навик.

Не допускайте грешката да му говорите колко ще го боли при зъболекаря, ако не си мие редовно зъбите. Бъдеща болка е слаб стимул, понеже то не може да си представи за какво става дума. Но пък запомня, че зъболекарят е нещо страшно. Кажете, че трябва да си мие зъби-
те, за да са чисти. Те също се цапат, затова мие и тях така, както мие мръсните ръце и крака.

Понякога на около 3, в т.нар. бебешки пубертет, детето може да превърне миенето на зъбите в част от битката с родителите за себеутвърждаване и тотална съпротива на волята на възрастните. Родителите с такъв късмет просто трябва да са по-търпеливи. Задачата им е като на всички останали -да стимулират желание за подражание, да пробуждат интерес и стъпка по стъпка да превърнат миенето на зъбите в устойчив навик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts