26

фев.

Направете мазната коса отново красива и сияйна с ето тези лесни рецепти

Тънката и мазна коса невинаги е генетично заложена

Проблемът може да се дължи на неправилно хранене, например с недостиг на белтъчини. Хормонален дисбаланс и храносмилателни нарушения също предизвикват прекомерна работа на мастните жлези и изтъняване на косъма.

Може да подобрите състоянието на косата с правилно подбрани домашни маски.

Смесете мед и сок от алое в съотношение 1:1 и разнесете по влажна коса. След 15-20 минути изплакнете с топла вода, в която сте добавили няколко капки лимоново масло.

За да е по-обемна прическата и да не се омазнява бързо, е полезно да втривате в корените два пъти в седмицата смес от равни количества спирт и лимонов сок. Изплакването със затоплена бира също помага.

Още по-добър ефект ще има курс от 6-8 маски през 3-4 дни от 1 разбит жълтък, 1 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. мед и пасирано алое. В трийте много добре в корените и разнесете по косата. След 30 минути измийте с хладка вода и подхранващ шампоан.

Отвари от билки уплътняват косъма. Към тях е добре да добавите ръжен хляб. Смесете по 1 с.л. коприва, лайка и липов цвят. Залейте с200 мл вряща вода, похлупете й след 25 минути прецедете. Добавете в отварата филия хляб и като се размекне, пасирай-те. Нанесете за 30-45 минути и измийте с отвара от лайка, за да засилите ефекта. Други полезни билки при тънка и мазна коса са хвощ, розмарин, дъбова кора, бял равнец и мащерка.

Много добро действие при мазни корени има сапонарията. Корени от това растение бабите ни са използвали за миене на косата и за пране. Към 1 с.л. млян корен сложете 1 жълтък, 1 с.л. мед и отвара от невен до получаване на гъста каша. В трийте в корените и след 30 минути измийте само с вода.

Киселото мляко е друго изпитано средство за справяне с този проблем. То нормализира работата на мастните жлези, почиства косата и я подхранва. Леко затоплете чаша мляко и нанесете на косата за половин час. Изплакнете с оцетена вода. Още по-силен ефект има маската от 200 г кисело мляко, 1 жълтък и 2 с.л. спиртна на-стойка от невен. Дръжте я на главата 20 минути и измийте с подхранващ шампоан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts