18

фев.

Най-големите мистерии на древния свят: Разкрием ли ги, всичко ще се промени (ВИДЕО)

Ако искате да вселите раздор между археолозите и историците, само ги попитайте за обяснение на някои от тези пет неща. Много често за необясними древни мистерии се посочват Стоунхендж или египетските пирамиди. Например, когато става дума за пирамидите, има записи колко бира и хляб са получавали работниците. Има много повече мистерии на древните цивилизации, които ако някога бъдат разгадани, ще променят нашето познание за историята.

Храмът, който не би трябвало да съществува

https://www.youtube.com/watch?v=dQ8_qHZRu6o

Гюбекли Тепе в Турция е археологическа площадка в планинска област и се състои от 200 стълба, високи по три метра и тежки 20 тона, поставени около 20 кръга, а е изградено преди 12 000 години. Според това, което се знае, по това време са били първите селища. По това време те са нямали нито технологии, социална йерархия, раздяла на труда – три основни изисквания, за израждането на масивен храм от 89 метра.

Азбуката, която можем да четем, но не разбираме

https://www.youtube.com/watch?v=yafv-rtyWNE

Малка цивилизация, която се е намирала на мястото на днешна Тоскана е измислила адведуктите, урбанизацията, канализацията, мостовете и металургията, все неща, които несправедливо се приписват на Рим. Етруските били една от най-важните и влиятелни цивилизации в античността, но техните тайни не могат да бъдат разкрити, тъй като никой досега не е успял да разчете тяхната азбука.

Има запазен голям брой документи на техния език, но нито един не е бил преведен от друга цивилизация. Знае се само, че е създадена по гръцката азбука, имало е букви за всеки звук и пишели отдясно наляво.

Първото изчезнало европейско царство

За етруските поне знаем как са се казвали. Изключително напреднала и невероятно богата цивилизация на Крит е подарила на гърците повечето от митовете им. Със своята територия на Крит минойците доминирали в Егейско море от 2000 до 1450 година преди новата ера, заради което се наричат първото европейско царство.

Минойската цивилизация се появила 2500 години преди новата ера и зад себе си оставила три азбуки: критските йероглифи, линеар А и линеар Б. Първите две били употребявани най-рано от минойците в различни части на Крит. Линеар Б е съдаден на основата на линеар А, а след това микенските гърци го пригаждат към своя език.

Предполага се, че минойците не са били гърци, а дори и не индоевропейци с оглед на това, че микенците е трябвало да изменят системата до неразпознаване, за да пасне на техния език. Най-ценният предмет, който е открит, е дискът от Фестос. Много малко се знае за него. Знае се, че е направен от глина и е стар 2300 години, въпреки че някои археолози се съмняват в неговата автентичност. Открит е пред 1908 г. по време на разкопки на двореца Фестос. На него се намират 241 текста с 45 различни символи.

Морските хора са унищожили всички напреднали цивилизации

С изчезването на минойците, необяснимо пропадат и други цивилизации. По време на късната брознова епоха, цивилизациите са напредвали много бързо навсякъде из Егейско море и източната част на Средиземноморието. Минойската култура на Крит, микенците в Гърция, хетитите в Турция, египтяните… около 1200 години преди новата ера това се променило. За времето само на едно поколение тези цивилизации ще бъдат изтрити от картите, а културите им ще останат в миналото.

Този катаклизъм е една от най-големите черни точни в историята. Историците смятат, че климатичните промени намалили реколтите, а земетресения и цунами са унищожили градовете. Но една от многобройните причини е нападението на мистериозните морски хора.
Единственото писмено свидетелство за тях е на египтяните, които ги описват като моряците, които дойдоха от север. Още по-необяснимо е как са успели да победят технологично напредналите цивилизации и не е ясно къде са изчезнали, след като покорили египтяните.

Изчезна и най-голямата антична цивилизация

Културата, която днес е позната като цивилизацията от долината Инда се е появила преди 4500 години и създала градове, които днес представляват развалини край Харапе и Мохенджо Даро в Пакистан. Тези хора се развивали хиляди години, търгували с Месопотамия и имали развито градско планиране. Мохенджо Даро е доказателство за това. Всяка къща имала истинска канализация и тоалетна, а улиците били организирани в правилна форма, докато самият град имал сложна канализационна мрежа.

Покрай земеделието тази цивилизация опитомила кокошките, котките, кучетата и се смята също така, че първи са опитомили камилите, слоновете и свинете.

Интересно е, че между развалините не са открити следи на религиозни и управленски сгради, което е прецедент за древността. Първите останки са открити от британеца Джеймс Луис през 19 век, но археолозите не се интересували от тях до 1920 г., когато започнали да разбират мащабите на тази цивилизация.

От 2500 до 1700 година преди новата ера тази цивилизация е процъфтянала и е заемала територия колкото Западна Европа. Според някои учени била унищожена от промяната в климата, а други смятат, че причината е епидемия, но все още няма категорично обяснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts